Reguli noi pentru pensionarea anticipată parțială

De Diana Dutu
23Comentarii
Reguli noi pentru pensionarea anticipată parțială
Casa Judeţeană de Pensii anunţă că, la începutul acestei săptămâni, a intrat în vigoare Legea 142/2016 pentru modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Cuantumul pensiei anticipate parţiale se stabileşte din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat şi cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare. Astfel, pentru o perioadă de cotizare realizată peste stagiul standard complet de cotizare de până la un an, procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare este de 0,50%; peste 1 an – 0,45%; peste 2 ani – 0,40%; peste 3 ani – 0,35%; peste 4 ani – 0,30%; peste 5 ani – 0,25%; peste 6 ani – 0,20%; între 7 şi 8 ani – 0,15%.

„Noua lege este mai avantajoasă pentru acele persoane care vor să intre în pensie anticipată parţială. Şi anume: penalizarea este mai mică decât până acum – maximum 30% faţă de 45%, cât era înainte. În funcţie de vechimea pe care persoanele o realizează peste stagiul obligatoriu de cotizare, penalizarea este din ce în ce mai mică pe fiecare lună de anticipare. Dacă stagiul obligatoriu de cotizare la bărbaţi este de 35 de ani şi omul a realizat 38 de ani şi jumătate, va avea o penalizare de 0,35% pe lună până la cei doi ani care i-au mai rămas faţă de 0,5%, cât e la cei care mai au cinci ani până la limită de vârstă. Dacă are şapte ani peste stagiul obligatoriu de cotizare – adică 42 de ani de stagiu de cotizare – atunci penalizarea este de numai 0,15% pe fiecare lună de anticipare. Dacă până acum penalizarea era fixă, indiferent cât ai muncit peste stagiul de cotizare, acum diferă: cu cât ai muncit mai mult peste cei 35 de ani obligatorii, cu atât penalizarea la pensia anticipată parţială e mai mică” – explică Mihaela Vasil, director al CJP Arad.

Reducerea vârstei de pensionare

Potrivit noilor reglementări legale, fracţiunea de an de stagiu de cotizare realizată în grupa I şi/sau condiţii speciale de muncă, pentru care nu se acordă reducerea vârstei standard de pensionare poate fi cumulată cu perioadele de stagiu de cotizare realizate în condiţii deosebite de muncă în vederea reducerii vârstei standard de pensionare. Vârstele de pensionare reduse nu pot fi mai mici de 50 de ani pentru femei şi de 52 de ani pentru bărbaţi. Reducerile vârstelor standard de pensionare pot fi cumulate fără ca reducerea totală să fie mai mare de 13 ani.23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor