Resuscitare pe Nadlac-Arad

De Alin Gherasim
Lucrările pe autostradă au explodat în ultima lună FOTO: JA
Lucrările pe autostradă au explodat în ultima lună FOTO: JA
Procentajele de execuţie ale celor două loturi de pe autostrada Nădlac-Arad au explodat în ultima lună.

ARAD. Să vezi şi să nu crezi: constructorii care se ocupă de realizarea celor două loturi ale autostrăzii Nădlac-Arad s-au apucat serios de muncă. Iar cea mai mare mirare vine de pe primul segment câştigat de Romstrade, firma lui Nelu Iordache. După ce, timp de 11 luni de zile, primul tronson al acestei şosele a fost realizat doar în proporţie de şapte la sută (!), în ultima lună procentul a explodat la propriu: 20,4 la sută.

Potrivit oficialilor din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), pe lotul I al autostrăzii au fost finalizate activităţile de proiectare, lucrările de deminare şi de diagnostic arheologic, iar în curs de finalizare se află lucrările de descărcări arheologice. În plus, se află în curs de execuţie umpluturile pentru şoseaua de mare viteză, lucrările de decapare, relocarea utilităţilor din zonele prin care trece autostrada, dar şi lucrările la pasaje. Cu toate acestea, procentul de 20 la sută este unul foarte scăzut, ţinând cont că şantierul a fost deschis oficial în octombrie 2011, iar termenul de finalizare al autostrăzii este aprillie 2013.

Bine şi pe lotul II

Şi în ceea ce priveşte lotul II al acestei autostrăzi, lucrurile au evoluat foarte bine. De la un procentaj de 50 la sută, austriecii de la Alpine au reuşit să crească într-o singură lună la 62 la sută. Dar acest lucru nu ne miră, ţinând cont de faptul că acest tronson de autostradă s-a aflat mereu în graficul de execuţie a lucrărilor, neexistând întârzieri importante. Aşadar, pe acest lot au fost finalizate lucrările de proiectare, deminare şi cele arheologice. În prezent se lucrează la terasamente şi la infrastructurile de poduri şi pasaje.

„Lucrările la podeţele prefabricate din beton sunt realizate în proporţie de sută la sută, la fel şi decopertarea terenului vegetal din zona nodurilor rutiere”, ne informează cei de la CNADNR.

Banii

Dacă vorbim despre bani, trebuie menţionat că societăţile care lucrează la cele două loturi ale autostrăzii Nădlac-Arad au primit sume destul de frumuşele de la CNADNR. Romstrade a primit 28,5 milioane de euro din totalul de 91,2 milioane, plăţile fiind realizate în funcţie de facturile emise de constructor. Pe lotul II austriecii de la Alpine au încasat deja mai bine de jumătate din suma totală pentru care s-a semnat contractul, respectiv 65 de milioane de euro din 95,7 milioane.

Bate pasul pe loc

În ceea ce priveşte autostrada Arad-Timişoara, lucrările de aici bat pasul pe loc de câteva luni de zile. Deşi şoseaua de mare viteză a fost deschisă traficului încă din luna decembrie 2011, lucrările nu sunt finalizate nici acum. Din vară, procentajul de execuţie este acelaşi şi nu se modifică absolut deloc. 98,8 la sută din lucrări sunt finalizate, dar procentul pare să fi îngheţat de vreo 4-5 luni.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !