Sanatatea, la… restructurat

De Diana Dutu
Cel puţin teoretic, vom avea un sistem de sănătate mai apropiat de cetăţean FOTO: FAN
Cel puţin teoretic, vom avea un sistem de sănătate mai apropiat de cetăţean FOTO: FAN
Direcţiile de sănătate publică se vor reorganiza în autorităţi regionale şi oficii judeţene.

ARAD. Începe să se facă lumină în ceea ce priveşte reorganizarea direcţiilor de sănătate publică. „Pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost postat la transparenţă decizională un proiect care cuprinde câteva strategii naţionale privind reorganizarea direcţiilor de sănătate publică” – spune dr. Laura Nciolescu, director al DSP Arad.

Scopul: descentralizarea

Potrivit proiectului pus în dezbatere publică, în subordinea Ministerului Sănătăţii vor funcţiona opt autorităţi regionale de sănătate publică, opt servicii regionale de ambulanţă, Agenţia Naţională de Programe de Sănătate, Agenţia Naţională de Achiziţii şi Investiţii în Sănătate.

Agenţia Naţională de Programe se va ocupa de realizarea programelor de sănătate, elaborarea lor, stabilirea bugetului, coordonarea şi intervenţia ori de câte ori este nevoie ca programele să se desfăşoare în condiţii normale, fără sincope.

Direcţiile de sănătate publică judeţene se vor reorganiza în opt autorităţi regionale de sănătate publică, servicii publice deconcentrate, cu personalitate juridică, în subordinea cărora vor funcţiona 34 de oficii judeţene de sănătate publică şi alte unităţi cu personalitate juridică, conform prevederilor legale.

Scopul declarat al restructurării şi reorganizării este de a micşora birocraţia şi de a apropia sistemul de cetăţean, prin profesionalizarea managementului şi întărirea controlului la nivel local. Se vor translata o serie de activităţi către autorităţile locale, accentuându-se descentralizarea sistemului.

Personalul

Potrivit ministrului Eugen Nicolăescu, „din punct de vedere a resurselor umane, o parte din personalul DSP-urilor se va transfera la consiliile judeţene, o parte rămâne la autoritatea regională şi o parte din personalul calificat va putea fi absorbit de către spitale şi cabinetele medicale. Foarte puţine persoane vor fi disponibilizate, dar cu acordarea tuturor drepturilor cuvenite.”

Urmează CAS-urile

În privinţa reorganizării caselor de asigurări de sănătate, aşteptarea se mai prelungeşte puţin. Conform ministrului Sănătăţii, săptămâna viitoare se va pune în dezbatere publică şi proiectul de act normativ care vizează reorganizarea CAS-urilor.

CITESTE SI:

Pentru sanatatea aradenilor

Sanatatea aradeana, intre arbitrarul politic si experimentul social ..0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !