“Scoala nevestelor” – satira, umor, Moliere…

De Corina Hutan
Reactualizat la:
FOTO: Corina Huțan
FOTO: Corina Huțan
ARAD. “Şcoala nevestelor” (regia Cristi Juncu) este un spectacol care a fost adus la Arad de actorii teatrului din Târgu Mureș, în a șasea seară de festival.

“Şcoala nevestelor” este o satiră acidă la adresa cuplurilor în care diferenţa de vârstă depăşea limita bunului-simţ, Moliere valorificându-şi talentul comic pentru a elabora o adevărată ştiinţă despre om şi despre viaţă.

Povestea începe cu actorul Nicu Mihoc (omniprezent în acest spectacol) care întreține atmosfera, preț de câteva minute, la curtea franceză a Regelui-Soare, unde stârneşte interesul audienţei cu bancuri. Acesta este întrerupt de versurile, strigate pe întuneric, ale francezului, moment în care începe spectacolul propriu zis, unde Arnolphe și Agnes sunt personajele principale.

Arnolphe este un bărbat trecut de prima tinerețe care şi-a crescut copila “de suflet” – Agnes – pe care a scăpat-o de sărăcie, ferită de privirile oricărei alte fiinţe, vrând să şi-o păstreze pentru sine şi să fie sigur de supunerea şi fidelitatea ei. Când fata ajunge la vârsta adolescenței, Arnolphe o cere de nevastă dar fără succes. Pe Agnes o înspăimântă teribil acest gând și încearcă să scape de această soartă pentru a se arunca în braţele unui soţ tânăr şi frumos. De aici începe un șir de evenimente care îl au în prim plan pe Arnolphe, disperat să o păstreze pe Agnes lângă el cu orice preț.

Toată acțiunea se potrivește perfect cu decorul care sugerează foarte bine stările personajelor: un covor de frunze uscate care acoperă scena, statui schimonosite luate de prin grădinile regale sau căzute de pe catedrale (frământările sufletești), care în trecut erau impozante și frumoase și o ceață apăsătoare care dă sentimentul de singurătate, de nesiguranță.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !