Se apropie zilele libere

De Diana Dutu
Se apropie zilele libere
Angajatorii care nu dau liber de 30 noiembrie şi 1 decembrie vor fi sancţionaţi cu amenzi de până la 10.000 de lei.

Inspectoratul Teritorial de Muncă avertizează: amenzi de până la 10.000 lei pentru neacordarea zilelor libere. Pentru a nu se ajunge la sancţiuni de acest fel, trebuie respectată legea. Mai precis art.139 alin.1 din Codul Muncii–L.53/2003 care spune că ziua de 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României) şi ziua de 1 decembrie (Ziua Naţională a României) sunt decretate prin lege ca zile libere. Excepţie de la această regulă fac acele unităţi a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. Salariaţilor care lucrează în astfel de unităţi trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
„În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru” – precizează Ecaterina Isac, inspector şef al ITM Arad.
Ea mai atrage atenţia că agenţii economici care nu se conformează acestor dispoziţii imperative sunt pasibili de amendă contravenţională de până la 10.000 de lei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !