Semnal „SOS, copiii”!

De Simion Todoca
2Comentarii
Semnal „SOS, copiii”!
© Au lansat un SOS Foto: JA
Asociaţia şi ONG-urile germane acuză modul de contractare a serviciilor sociale.

Preşedintele Asociaţiei „SOS, copiii !”, Viorel Enache şi d-na Edith Kirchman, preşedintele Fundaţiei „Ajutaţi copiii” Lipova, au organizat o conferinţă de presă. Tema: contractarea de servicii sociale pentru copii. „Sunt două aspecte: unul, legat de organizaţii care au contractat şi au mari probleme în desfăşurarea activităţii pentru că nu li se decontează la timp facturile. Au 2-3 luni întârzieri ,fie că sunt organizaţii din Arad, unde au copii cu handicap, fie din alte localităţi, cum ar fi Frumuşeni, Pâncota etc. A doua problemă este legată de asociaţia pe care o reprezint . Noi am anunţat că dorim să contractăm pe sistemul de case de tip familial pe care l-am creat la Sântana. În momentul de faţă erau 7 case disponibile pentru a fi contractate. Deşi acest lucru a fost făcut cunoscut şi CJA şi Direcţiei pentru protecţia copilului, în anunţul contractării se prevede că se contractează individual fiecare casă. Dacă în obligaţiile prevăzute de procedura de contractare rezultă că îţi trebuie circa 25.000 euro , peste un miliard, pentru a-ţi îndeplini obligaţiile şi a satisface nevoile copiilor, până când vine statul să returneze banii pe care tu trebuie să-i avansezi, la 7 case eu trebuie să am în jur de 7 miliarde, ceea ce este imposibil. Eu nu pot să susţin şi nu găsesc înţelegere la niciun partener, la nici o firmă care să-mi dea 7 miliarde ca să avansez bani să întreţin copiii statului până când acesta îmi face decontul”, spune Viorel Enache.

Se simt înşelaţi

Edith Kirchman, preşedintele Fundaţia ajutaţi copiii, Lipova, este şi vicepreşedinte al Federaţiei pentru copii, bătrâni şi persoane cu dizabilităţi. Reprezintă alte două organizaţii germane care lucrează pentru copiii instituţionalizaţi. „ Noi, cei implicaţi de 25 de ani în protecţia de tip rezidenţial a copilului, ne simţim înşelaţi, simţim că este desconsiderat efortul nostru de a realiza aceste case de tip familial pe care statul le-a folosit şi s-a mândrit cu ele. Noi, ONG-urile germane din Lipova refuzăm să fim puşi la plată sporită şi să preluăm obligaţii financiare pe care statul nu le îndeplineşte corespunzător. Dimpotrivă, aşteptăm ca munca noastră în folosul copiilor români instituţionalizaţi să fie susţinută şi să căutăm împreună soluţii pentru ca sistemul românesc de protecţie a copilului să poată fi adaptat în viitor la standardelor internaţionale. Considerăm că prin actualul mod de lucru se doreşte ca noi să nu mai putem continua angajamentul nostru în folosul copiilor şi să fim constrânşi să ne încetăm efoturile”, declară d-na Kirchman.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor