Sentinţă definitivă: puşcărie pentru membrii grupării maşinilor de lux

De Ioana Costas
Reactualizat la:
1Comentariu
Condamnare definitivă pentru gruparea care acţiona în străinătate FOTO: J.A.
Condamnare definitivă pentru gruparea care acţiona în străinătate FOTO: J.A.
Gruparea care închiria maşini din UE, iar apoi le vindea sau dezmembra în România sau Ucraina, condamnată definitiv.

Şi-au primit condamnările şi la Curtea de Apel Timişoara, sentinţa fiind acum definitivă. În primă instanţă, membrii grupării maşinilor de lux, căci despre aceştia este vorba, au fost condamnaţi de Tribunalul Arad, în 7 octombrie 2014, la ani de închisoare cu sau fără suspendare. Atunci instanţa arădeană a hotărât să-i condamne pe: „Inculpaţii Burja Ioan la pedeapsa rezultantă de 7 ani şi 2 luni închisoare; Varga Daniel Mihai la pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 8 luni închisoare; Fizite Codruţ la pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 9 luni închisoare; Palcu Flavius la pedeapsa rezultantă de 1 an şi 3 luni închisoare – suspendă executarea pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 3 ani; David Cornel la pedeapsa rezultantă de 5 ani, 8 luni şi 291 zile închisoare; Albu Monica la pedeapsa rezultantă de 1 an şi 6 luni închisoare; Szabo Ibolyo Erszsebet la pedeapsa rezultantă de 1 an şi 8 luni închisoare – suspendă executarea pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 3 ani. Achită pe inculpaţii Rieger Iosif Nicolae şi Burghelea Ovidiu”.

Tribunalul Arad a menţinut, prin sentinţă „măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Burja Ioan, Varga Daniel Mihai, Fizite Codruţ, Palcu Flavius şi David Cornel, până la concurenţa sumelor datorate şi confiscate”, dar a ridicat „sechestrul asigurător instituit asupra autoturismului Opel Zafira – proprietatea inculpatului Burghelea Ovidiu” şi a dispus „restituirea autoturismului; ridică sechestrul asigurător instituit asupra autoturismului Volkswagen Passat – proprietatea inculpatului Rieger Iosif şi dispune restituirea autoturismului, precum şi a sumei 1.600 euro”.

Condamnaţi la Timişoara

La Curtea de Apel Timişoara, acolo unde s-a judecat apelul înaintat de DIICOT Arad, dar şi de inculpaţii Burja Ioan şi Albu Monica, s-a desfiinţat sentinţa pronunţată de Tribunalul Arad şi a rejudecat cauza. Astfel, Rieger Iosif Nicolae, care în primă instanţă a fost achitat, a fost apoi condmanat la apel, judecătorii timişoreni stabilind 166 de zile de închisoare pentru infracţiunea de tăinuire. Curtea de Apel Timişoara a constatat executată pedeapsa aplicată inculpatului Rieger Iosif Nicolae ca urmare a deducerii reţinerii şi arestării preventive din data de 16 februarie 2013 până la data de 1 august 2013. În urma sentinţei pronunţată de Tribunalul Arad, Rieger Iosif Nicolae a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat şi două infracţiuni de complicitate la infracţiunea înşelăciune, măsură menţinută şi de judecătorii timişoreni. În ceea ce-l priveşte pe Burghelea Ovidiu, achitat şi el de instanţa arădeană, Curtea de Apel Timişoara a dispus „schimbarea încadrării juridice din complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, pentru care inculpatul Burghelea Ovidiu a fost trimis în judecată prin rechizitoriu, în infracţiunea de tăinuire în formă continuată. Condamnă pe inculpatul Burghelea Ovidiu la pedeapsa de 166 zile închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire în formă continuată şi constată executată pedeapsa aplicată inculpatului ca urmare a deducerii reţinerii şi arestării preventive din data de 16 februarie 2013 până la data de 1 august 2013. Menţine în rest dispoziţiile sentinţei apelate privind achitarea inculpatului Burghelea Ovidiu pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat”.

Pedepse majorate

În urma apelului, Burja Ioan a fost condamnat de instanţa timişoreană la 8 ani de închisoare, faţă de 7 ani şi 2 luni – pedeapsa primită la Tribunalul Arad. Burja a fost judecat şi condamnat pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat şi 12 infracţiuni de înşelăciune. De asemenea, şi Varga Daniel Mihai s-a ales cu pedeapsa majorată la Timişoara: de la 2 ani şi 8 luni de închisoare la 3 ani şi 8 luni. Varga a fost judecat şi condamnat pentru comiterea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi pentru cinci infracţiuni de înşelăciune. Singurul inculpat care a primit o sentinţă puţin mai mică – cu două luni -, este Albu Monica. Aceasta a fost condamnată de Curtea de Apel Timişoara la 1 an şi 4 luni de închisoare pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat şi complicitate la infracţiunea de înşelăciune. Prejudiciul în acest caz a fost stabilit la 250.000 de euro.

Apeluri nefondate

În timp ce apelul DIICOT Arad a fost acceptat de Curtea de Apel Timişoara, apelurile inculpaţilor au fost respinse ca nefondate.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor