Sistemul informatic previne votul ilegal

De Simion Todoca
2Comentarii
Sistemul informatic previne votul ilegal
© Eugenia Iovănaş Foto: JA
În premieră, la alegerile locale din 5 iunie va funcţiona un sistem de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Preşedintele BEJ Arad, judecător Eugenia Iovănaş, spune că implementarea sistemului informatic are multiple avantaje, începând cu monitorizarea exactă a prezenţei la vot, continuând cu împiedicarea votului multiplu şi terminând cu transmiterea rapidă a rezultatelor votului din fiecare secţie, cu certitudinea că procesele verbale au fost întocmite corect.

La modul concret, în fiecare secţie de votare va fi prezent un operator de calculator, instruit şi atestat de către STS şi AEP ca membru al corpului de experţi electorali. La intrarea în secţia de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator actul de identitate şi, după caz, documentul care dovedeşte reşedinţa. Acesta va înscrie CNP-ul în sistem, care va semnala dacă alegătorul a împlinit 18 ani în ziua votării inclusiv şi nu şi-a pierdut drepturile electorale, dacă este arondat la secţia respectivă sau la alta şi, mai ales, dacă nu a mai votat şi la altă secţie. Foarte important, în caz de incidente, toate convorbirile preşedintelui secţiei de votare care comunică elementele incidentului şi identitatea alegătorului în cauză rămân înregistrate la serviciul 112. În acest mod, se pot verifica toate deciziile preşedintelui secţiei de votare privind înscrierea unor alegători pe lista suplimentară, acordarea dreptului de vot etc.

Votarea nu se întrerupe

„Precizez că dacă survin disfuncţionalităţi ale sistemului procesul de votare nu se suspendă, ci continuă normal”, spune Eugenia Iovănaş, care mai arată că, dincolo de rolul sistemului informatic, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este cel care decide şi îşi asumă interpretarea legii: „În orice situaţie, chiar dacă sistemul dă mesaje care ar determina oprirea de la vot a alegătorului, preşedintele este cel care decide dacă permite alegătorului să voteze. El îşi asumă răspunderea interpretării legii la situaţia de fapt cu care este sesizat, solicitând operatorului să apese butonul „validat cu acordul preşedintelui”2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor