Slalom printre pârtiile de schi de la Moneasa

De Alin Gherasim
3Comentarii
Slalom printre pârtiile de schi de la Moneasa
Primăria din Moneasa şi-a cam luat gândul de la o pârtie de schi nouă, dar ar vrea să o „resusciteze” pe cea veche.

Au trecut şapte ani de zile de când primăria din Moneasa a depus la Ministerul Turismului un proiect referitor la realizarea unei noi pârtii de schi. Nimic nu s-a întâmplat în tot acest timp. De fapt, s-a cam întâmplat un singur lucru, nu tocmai bun. Reprezentanţii administraţiei din Moneasa au fost anunţaţi, neoficial, de faptul că şansele ca respectivul proiect să fie finanţat sunt mici, spre zero. Şi asta pentru că Moneasa nu are munţi destul de înalţi pentru a fi considerată o staţiune montană şi, implicit, a beneficia de bani pentru realizarea unei noi pârtii de schi. „Nu aş vrea să spun că nu vom avea o pistă nouă, dar se pare că nu vom primi bani pentru realizarea ei”, a declara Ioan Herbei, primarul din Moneasa. Însă acesta are o idee nouă, are un plan pentru a atrage turiştii în staţiune pe perioada iernii. „În schimb, mă chinui să refac vechea pârtie”, a anunţat, în premieră, primarul Monesei.
Acesta a şi explicat: „Ar fi nevoie de o investiţie minimă pentru refacerea vechii pârtii. Am luat legătura cu Direcţia Silvică Arad şi cu proprietarii de pădure din zonă pentru a purta discuţii pe marginea acestui subiect. Ar trebui defrişată o fâşie de câţiva zeci de metri de pădure. Instalaţia de teleschi o avem în locul respectiv, aşa că nu ar fi o investiţie foarte mare”, a explicat Ioan Herbei. Efortul financiar ar fi minim, ar putea fi suportat din bugetul local al comunei Moneasa, iar pârtia ar putea fi realizată într-o perioadă de timp foarte scurtă.
„Pârtia ar putea fi realizată în condiţii de siguranţă. Teoretic, coridorul de coborâre va fi delimitat cu un gard de plastic de culoare portocalie, pe care îl avem deja. Pârtia va avea formă de L, va fi mai lungă decât cea care a fost acolo, iar coborârea va merge până la poalele muntelui”, a mai spus primarul din Moneasa. În schimb, nu se pune problema achiziţiei unor tunuri de zăpadă artificială. Pe lângă că această investiţie ar fi una mare, există posibilitatea să nu fie nici funcţională. „Am văzut în ultimii ani că nu prea mai avem temperaturi negative, necesare pentru ca zăpada să nu se topească. Aşa că, pentru moment, ne limităm doar la zăpada care va cădea de sus”, a anunţat Herbei.

Pădurea nu e valoroasă

Referitor la situaţia pădurii care ar trebui defrişată, Ioan Herbei a spus că aceasta nu este una de valoare. „Există o bucată de pădure de brad, dar din care s-au tăiat pomi de Crăciun. Aşa că au rămas foarte puţini copaci, iar aceştia sunt mici şi subţiri. O altă bucată de pădure este de carpen, dar nici copacii de aici nu sunt de valoare, fiind mici. Practic, nu ar fi o pagubă mare”, a mai declarat primarul. Dacă noua pârtie veche va lua fiinţă, cei care vor dori să viziteze Moneasa se vor putea da cu săniile şi chiar cu schiurile, cu toate că lungimea nu este una foarte mare. „Oricum, şi când era pârtia veche, ţin minte că era mereu plină”, a mai spus Herbei.

Vile pe pârtie

Staţiunea Moneasa a rămas fără pârtie de schi după ce terenul pe care funcţiona aceasta a fost introdus în intravilan. Imediat după aceea, pe pârtie au fost ridicate o vilă care aparţine fostului rector al Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad, Lizica Mihuţ, şi o pensiune care aparţine lui Edeleni Coloman, fost director al Gospodăririi Comunale Arad. Aceste construcţii au fost ridicate chiar în mijlocul pârtiei, aşa că aceasta a devenit inutilizabilă.

Taguri: , , , ,


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor