Stadionul UTA intră la apă!

De Daniel Scridon
45Comentarii
Stadionul UTA intră la apă!
ARAD. Capacitatea noii arene a scăzut cu peste 1.000 locuri, după schimbarea proiectului iniţial.

Pentru suporterii utişti, dărămarea stadionului zămislit de Baronul Neuman a reprezentat un moment trist, încărcat de nostalgie. Prilej pentru colecţionari şi nu numai de a lua o cărămidă din vechiul stadion ca amintire. Chipul li s-a (mai) înseninat puţin, la aflarea veştii că Aradul va avea o arenă la standarde occidentale. Însuşi primarul Gheorghe Falcă a făcut anunţul: „Este o promisiune care am făcut-o arădenilor și o îndeplinim. Este un moment important nu doar pentru sportul arădean, ci pentru întregul oraş, un vis care începe să devină realitate, un nou stadion la UTA, care să îndeplinească toate condiţiile pentru competiţii interne şi internaţionale”.

Contractul de execuție a lucrărilor a fost încheiat cu firma SC Tehnodomus SA Arad, care a câștigat licitația cu o ofertă în valoare de 32.733 275,15 lei (TVA inclus). După predarea amplasamentului – iunie 2014 – constructorul are la dispoziţie 36 luni pentru finalizarea lucrării, conform contractului semnat cu Primăria Arad. Altfel spus, în vara lui 2017, arădenii pasionaţi de fotbal îşi vor vedea visul cu ochii: acela de a păşi pe un stadion de „cinci stele”. Unde UTA Bătrâna Doamnă este aşteptată să scrie pagini de istorie pentru sportul rege din România.
Toate bune şi frumoase, numai că nici bine nu au terminat constructorii lucrările de demolare a bătrânei arene din Calea Aurel Vlaicu că au apărut problemele. Legate de bani, proiectare şi… capacitatea noului stadion.

La 6 ani după ce municipalitatea a investit 700.000 euro, pentru schimbarea scaunelor şi alte reparaţii obligatorii pentru disputarea jocurilor de Liga I pe teren propriu, într-un stadion devenit istorie, primarul Gheorghe Falcă prezenta investiţia în noua arenă. Anunţul de licitaţie, publicat, în primă fază, în primăvara lui 2013, dar retras imediat pentru a fi aduse completări caietului de sarcini, a fost reluat în toamna aceluiaşi an. Pe-atunci, (ne)oficial se vorbea despre un stadion de 17.500 locuri. Iar părerile erau împărţite vizavi de capacitate, ponderea acestora considerând totuşi suficiente locurile pe noua arenă.

Cinci mii dintr-o lovitură

La anunţarea câştigătorului licitaţiei – Tehnodomus – şi semnarea contractului cu municipalitatea, care va asigura finanţarea investiţiei din bugetul Aradului pe o perioadă de trei ani, capacitatea noului stadion a scăzut până la … 12.584 locuri pe scaune. Din care tribuna oficială va avea 2.798 locuri. Conform documentaţiei proiectului, tribunele urmau să fie acoperite integral, trebuia să existe 15 puncte de acces în stadion, un mini-hotel ar fi proiectat sub peluza sud, iar în zona stadionului ar urma să fie amenajată o parcare de 300 locuri pentru maşini şi 20 pentru autocare.

Evident, corul contestatarilor s-a îngroşat pe subiectul capacitatea stadionului. Oameni de fotbal avizaţi au punctat importanţa unui număr cât mai mare de locuri pe arena ce va „înghiţi” 8 milioane euro, o astfel de investiţie fiind una pe termen lung.

Încă o mie

La aproape un an de la semnarea contractului de execuţie, lucrările (cam) bat pasul pe loc. Sau, cel puţin nu sunt suficient de vizibile. Cum însă până în vara lui 2017, timpul e aliatul celor de la Tehnodomus, nu ne putem lega de acest aspect. Vom bate moneda însă (tot) pe capacitatea stadionului. Care, pe surse demne de încredere, a mai intrat la apă puţin. Cu vreo mie de locuri pe scaune. Chipurile, că stâlpii de nocturnă încurcă proiectarea. Şi costurile ar depăşi banii alocaţi de municipalitate. De aici, până la creionarea unei alte schiţe de proiect, cu minus 1.000 locuri pe stadion, n-a mai fost decât un pas. Care va atrage, pe lângă o posibilă întârziere a finalizării investiţiei, o sumedenie de critici din partea suporterilor utişti. Care văd cum noul stadion intră la apă până nu s-a turnat primul strat de beton. Iar în acest ritm, n-ar trebui să fie (prea) şocaţi dacă la final, locurile pe scaune vor fi sub 10.000…

Poziţia Primăriei: În grafic!

Firesc, am solicitat punctul de vedere al Primăriei Arad pe acest subiect de interes fotbalistic. Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei, ne-a declarat: „Lucrările sunt în grafic, termenul de execuţie fiind vara lui 2017. Nu am o astfel de informaţie de scădere a numărului de locuri pe scaune. Dar nici nu ştiu de ce vă cramponaţi de câteva locuri în plus sau în minus, oricum nu se va umple stadionul niciodată. Poate dacă vine Shakira în concert la Arad pe noul stadion”.45Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor