aradon.ro Web analytics

Stadionul UTA intră la apă!

ARAD. Capacitatea noii arene a scăzut cu peste 1.000 locuri, după schimbarea proiectului iniţial.
Scris de Daniel Scridon - ARAD. Capacitatea noii arene a scăzut cu peste 1.000 locuri, după schimbarea proiectului iniţial.

Pentru suporterii utişti, dărămarea stadionului zămislit de Baronul Neuman a reprezentat un moment trist, încărcat de nostalgie. Prilej pentru colecţionari şi nu numai de a lua o cărămidă din vechiul stadion ca amintire. Chipul li s-a (mai) înseninat puţin, la aflarea veştii că Aradul va avea o arenă la standarde occidentale. Însuşi primarul Gheorghe Falcă a făcut anunţul: „Este o promisiune care am făcut-o arădenilor și o îndeplinim. Este un moment important nu doar pentru sportul arădean, ci pentru întregul oraş, un vis care începe să devină realitate, un nou stadion la UTA, care să îndeplinească toate condiţiile pentru competiţii interne şi internaţionale”.

Contractul de execuție a lucrărilor a fost încheiat cu firma SC Tehnodomus SA Arad, care a câștigat licitația cu o ofertă în valoare de 32.733 275,15 lei (TVA inclus). După predarea amplasamentului – iunie 2014 – constructorul are la dispoziţie 36 luni pentru finalizarea lucrării, conform contractului semnat cu Primăria Arad. Altfel spus, în vara lui 2017, arădenii pasionaţi de fotbal îşi vor vedea visul cu ochii: acela de a păşi pe un stadion de „cinci stele”. Unde UTA Bătrâna Doamnă este aşteptată să scrie pagini de istorie pentru sportul rege din România.
Toate bune şi frumoase, numai că nici bine nu au terminat constructorii lucrările de demolare a bătrânei arene din Calea Aurel Vlaicu că au apărut problemele. Legate de bani, proiectare şi… capacitatea noului stadion.

La 6 ani după ce municipalitatea a investit 700.000 euro, pentru schimbarea scaunelor şi alte reparaţii obligatorii pentru disputarea jocurilor de Liga I pe teren propriu, într-un stadion devenit istorie, primarul Gheorghe Falcă prezenta investiţia în noua arenă. Anunţul de licitaţie, publicat, în primă fază, în primăvara lui 2013, dar retras imediat pentru a fi aduse completări caietului de sarcini, a fost reluat în toamna aceluiaşi an. Pe-atunci, (ne)oficial se vorbea despre un stadion de 17.500 locuri. Iar părerile erau împărţite vizavi de capacitate, ponderea acestora considerând totuşi suficiente locurile pe noua arenă.

Cinci mii dintr-o lovitură

La anunţarea câştigătorului licitaţiei – Tehnodomus – şi semnarea contractului cu municipalitatea, care va asigura finanţarea investiţiei din bugetul Aradului pe o perioadă de trei ani, capacitatea noului stadion a scăzut până la … 12.584 locuri pe scaune. Din care tribuna oficială va avea 2.798 locuri. Conform documentaţiei proiectului, tribunele urmau să fie acoperite integral, trebuia să existe 15 puncte de acces în stadion, un mini-hotel ar fi proiectat sub peluza sud, iar în zona stadionului ar urma să fie amenajată o parcare de 300 locuri pentru maşini şi 20 pentru autocare.

Evident, corul contestatarilor s-a îngroşat pe subiectul capacitatea stadionului. Oameni de fotbal avizaţi au punctat importanţa unui număr cât mai mare de locuri pe arena ce va „înghiţi” 8 milioane euro, o astfel de investiţie fiind una pe termen lung.

Încă o mie

La aproape un an de la semnarea contractului de execuţie, lucrările (cam) bat pasul pe loc. Sau, cel puţin nu sunt suficient de vizibile. Cum însă până în vara lui 2017, timpul e aliatul celor de la Tehnodomus, nu ne putem lega de acest aspect. Vom bate moneda însă (tot) pe capacitatea stadionului. Care, pe surse demne de încredere, a mai intrat la apă puţin. Cu vreo mie de locuri pe scaune. Chipurile, că stâlpii de nocturnă încurcă proiectarea. Şi costurile ar depăşi banii alocaţi de municipalitate. De aici, până la creionarea unei alte schiţe de proiect, cu minus 1.000 locuri pe stadion, n-a mai fost decât un pas. Care va atrage, pe lângă o posibilă întârziere a finalizării investiţiei, o sumedenie de critici din partea suporterilor utişti. Care văd cum noul stadion intră la apă până nu s-a turnat primul strat de beton. Iar în acest ritm, n-ar trebui să fie (prea) şocaţi dacă la final, locurile pe scaune vor fi sub 10.000…

Poziţia Primăriei: În grafic!

Firesc, am solicitat punctul de vedere al Primăriei Arad pe acest subiect de interes fotbalistic. Corina Drăghici, purtător de cuvânt al Primăriei, ne-a declarat: „Lucrările sunt în grafic, termenul de execuţie fiind vara lui 2017. Nu am o astfel de informaţie de scădere a numărului de locuri pe scaune. Dar nici nu ştiu de ce vă cramponaţi de câteva locuri în plus sau în minus, oricum nu se va umple stadionul niciodată. Poate dacă vine Shakira în concert la Arad pe noul stadion”.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Patru primari plecați de la PSD la PNL s-au întors la Social-Democrați
  Patru primari care au fost aleşi din partea PNL „se întorc” la PSD, anunţă liderul PSD Giurgiu, deputatul Marian Mina. 2

  Local

  Aglomerație la frontieră: sute de minute de așteptare pentru automarfare
  Șoferii de „TIR” au nevoie de răbdare, în continuare, în drumul lor spre țările vecine. Poliția de Frontieră Română anunță valori de trafic crescute la automarfare, la granița dintre România și Ungaria, dar și între România și Bulgaria.

  Local

  Un deținut din Arad, suspectat că ar fi folosit metoda „accidentul” din spatele gratiilor
  Înșelăciune prin metoda „Accidentul”: o femeie în vârstă de 85 de ani, din Sibiu, a fost sunată de un deținut din Penitenciarul Arad, cerându-i-se suma de 4 mii de lei pentru o operație a fiului său. O fată de 16 ani a ridicat banii de la victimă, însă a fost prinsă de polițiști. 1

  ARADON Sport local

  Remarcaţi pe tatami din Serbia

  UT Arad

  UTA a căzut pe locul 9!
  2

  ARADON Sport local

  Pas cu dreptul în Liga Elitelor U19

  ARADON Sport local

  Încă o pierdere pentru boxul arădean!
  Adolf Ivanovici a pierdut cel mai important meci, cel cu virusul COVID-19! 3

  Local

  Curtici, orașul cu cea mai mare incidență din țară. Municipiul Arad, pe locul 3
  Orașul arădean Curtici continuă să înregistreze cea mai mare incidență din țară, în rândul orașelor.

  Local

  93 de cazuri, din care două reinfectări, la Arad
  93 de cazuri de Covid-19 au fost raportate în județul Arad, de luni până marți, conform datelor Direcției de Sănătate Publică Arad. 22

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.