Stăm bine la agricultură

De M.B.
2Comentarii
Stăm bine la agricultură
© Agricultura arădeană merge bine Foto: JA
În pofida condiţiilor climatice defavorabile, fermierii raportează producţii mai mari decât anul trecut la principalele culturi.

Va fi un an agricol bun pentru fermierii arădeni, iar judeţul se va menţine între primele zece judeţe ca producţie la cereale. Acestea sunt estimările făcute de către conducerea Direcţiei pentru Agricultură Arad, în baza raportărilor primite de la fermieri, care au culturi pe aproape 350.000 de hectare, din suprafaţa totală de 775.000 de hectare a judeţului.

Situaţia cea mai bună este la porumb, unde producţia ajunge şi la 12.500 de kilograme pe hectar (în zona Vinga). În medie, producţia obţinută pe suprafaţa totală de 103.000 de hectare cultivată cu porumb va fi de peste 9.000 de kilograme la hectar, pentru că în zonele deluroase este mai mică decât la câmpie.

„În acest moment avem recoltat porumbul pe circa 6.000 de hectare, dar din discuţiile pe care le-am purtat cu fermierii şi din raportările pe care ni le-au transmis reiese că vom avea un an cu producţie peste cea din anul anterior, când am avut 9.030 kilograme la hectar. Majoritatea fermierilor au spus că vor avea între nouă şi zece tone de porumb pe hectar, ceea ce este foarte bine”, a declarat şeful Direcţiei pentru Agricultură, Ioan Martin.

Producţia de porumb a judeţului ar urma să ajungă la 1,2 milioane de tone, la finalul campaniei de recoltare.

La floarea-soarelui, se estimează o producţie de 3.000 de kilograme la hectar, uşor peste cea de anul trecut. Recoltarea este în derulare, iar până în prezent s-a încheiat pe jumătate din suprafaţa de 38.900 de hectare cultivată.

Pe cele 8.000 de hectare cu soia, fermierii spun că au obţinut 3.000 kilograme la hectar, astfel că se estimează o producţie totală de 25.000 de tone.

“La toate culturile de primăvară avem producţii peste cele de anul trecut, în pofida condiţiilor climatice nefavorabile. Am avut o primăvară cu ploi abundente, iar în ultimele cinci săptămâni pământul este afectat de secetă. Au fost şi alte probleme, cum ar fi pagubele provocate la porumb de porcii mistreţi, care au compromis anumite suprafeţe ale fermierilor. Cu toate acestea, în general a fost un an cu producţie bună”, a declarat şeful Direcţiei pentru Agricultură Arad.

Mai puţin grâu

În pivinţa producţiei de grâu din acest an, aceasta a fost cu 10% mai mică decât anul trecut, recoltându-se 430.000 de tone de pe cele 87.000 de hectare cultivate, respectiv o medie de 5.030 kilograme la hectar. Fermierii spun că grâul a fost afectat de seceta din toamna anului trecut şi de ploile abundente din această primăvară.

Taguri: ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor