Start la bătălia pentru spaţiile urbane ale Aradului

De Adriana Barbu
1Comentariu
În căutarea unor spaţii care să găzduiescă şi altfel de evenimente Foto: J.A.
În căutarea unor spaţii care să găzduiescă şi altfel de evenimente Foto: J.A.
Centrul Municipal de Cultură Arad organizează un concurs de proiecte pentru Zilele Aradului. Se vrea revitalizarea spaţiilor uitate ale oraşului.

Să vină cu idei. Aceasta este chemarea Centrului Municipal de Cultură Arad, care lansează, începând cu data de 23 iunie 2015, un concurs de proiecte pentru Zilele Aradului, care vor avea loc între 17 şi 30 august. Centrul Municipal de Cultură Arad invită artiști, organizații culturale, grupuri de inițiativă locală și alți actori interesați din Arad să participe la concursul de proiecte pentru realizarea unui itinerariu cultural urban în cadrul Zilelor Aradului. „Prin această campanie, Centrul Municipal de Cultură dorește să implice comunitatea arădeană, care este invitată să vină cu microproiecte care să scoată în evidență și să reactiveze spații urbane ale Aradului (curți interioare, clădiri reprezentative sau spații comune, parcuri și grădini, spații intrate într-un con de umbră al atenției publice etc.) prin transformarea lor temporară în scene ale culturii contemporane, fie că este vorba de teatru, arte vizuale, proiecte media sau alte forme de exprimare artistică. Scopul final este acela de a crea un itinerariu urban prin care, cu ajutorul artei, să dăm arădenilor ocazia de a-și cunoaște altfel orașul, de a redescoperi spații uitate și a-și apropia orașul”, aceasta este justificarea concursului pe care centrul îl propune celor interesaţi de viaţa culturală a Aradului.

Cei care vor să participe la concurs pot trimite propunerile de proiecte pe adresa de e-mail cmcarad1@gmail.com sau le pot depune la sediul Centrului Municipal de Cultură, Bulevardul Revoluției, nr. 97, ap.4, până la data de 15 iulie 2015, ora 17.00.

Selecţia

Care sunt criteriile de eligibilitate? „Sunt eligibili pentru a depune proiecte în cadrul acestui concurs toți operatorii culturali locali, artiștii independenți, antreprenorii creativi, precum și asociațiile culturale sau ONG-urile de profil cultural, fie că au sau nu actualmente proiecte în desfășurare în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură. Vor fi considerate proiecte eligibile, pentru a fi realizate în cadrul Zilelor Aradului, cele care vizează sectorul cultural, atingând următoarele două puncte: să promoveze forme contemporane de exprimare artistică (putând include, dar nefiind limitate la: artele vizuale, artele spectacolului, literatură și storytelling, proiecte media, intervenții urbane, și, în formate diverse, de la evenimente la instalații sau ateliere, aplicații web sau producție mobilier urban etc.); să revitalizeze și reactiveze spații urbane ale Aradului (mai exact, domenii publice sau spații care pot fi deschise publicului – clădiri emblematice ale orașului sau imobile uitate, parcuri, curți interioare etc).

Scopul concursului

„Acest program își dorește să reactiveze puncte ale geografiei urbane locale și să le readucă în atenția publicului, recuperând din potențialul neexploatat al acestor spații prin transformarea lor în locații dedicate culturii. Încurajăm proiecte din zone cât mai diferite ale orașului. Dorim să oferim arădenilor posibilitatea de a contribui la transformarea Zilelor Aradului în festivalul întregii comunități locale. Astfel, proiectele care vor avea prioritate în acest concurs vor fi proiecte care vizează atragerea diverselor comunități din Arad în spațiul public și crearea unei atmosfere vii și dinamice, o atmosferă prielnică pentru desfășurarea activităților creative și dezvoltarea unei coeziuni comunitare”, spun reprezentanţii Centrului Municipal de Cultură Arad.

Scopul noului proiect susţinut de centru este acela „de a constitui o platformă de dezvoltare a inițiativelor independente și de diversificare a ofertei culturale”. Ca atare, spun reprezentanţii instituţiei, vor fi luate în considerare proiectele care propun evenimente noi pentru comunitatea locală, inovatoare, riguroase și fezabile.

Câştigătorii

Ce se va întâmpla cu proiectele câştigătoare? CMCA și-a propus promovarea proiectelor câștigătoare într-un itinerariu urban concentrat în perioada 21-23 august.

Proiectele câștigătoare vor fi anunțate până la data de 21 iulie, iar CMCA va acoperi direct cheltuielile agreate cu inițiatorii proiectelor câștigătoare pentru realizarea acestora și va asigura coordonarea calendarului.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor