Tabere cu lipsuri la igiena

De Simona Butaru
1Comentariu
Tabere cu lipsuri la igiena
Controalele DSP Arad la ştranduri şi tabere, cu bune şi rele. Lipsuri la curăţenie şi igienă, plusuri la mâncare.

ARAD. Un raport înaintat Prefecturii de către Direcţia de Sănătate Publică relevă faptul că vara a trecut fără a fi întregistrat vreun incident în incinta ştrandurilor sau în taberele pentru elevi, din punctul de vedere al toxiinfecţiilor alimentare. Au fost, totuşi, depistate mai multe nereguli, în special la menţinerea curăţeniei, lipsa coşurilor de gunoi, lipsa de contracte pentru ridicarea gunoiului, cât şi greşeli „nesănătoase” la spălarea lenjeriei.

Ştranduri şi tabere

„Serviciul de Control în Sănătate Publică Arad din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a planificat pentru sezonul estival 2014 controlul în tabere şcolare, ştranduri, piscine şi bazine de înot, baze sportive, Lacul Ghioroc și campinguri. Din unitățile aflate în baza de date a DSP, următoarele unități desfășoară și activități de alimentație publică/colectivă sau au în incinte astfel de unități: Ștrand Neptun, Ștrandul Moneasa, Ștrandul Pasărea Paradisului – Arad, Ștrandul Sebiș, Ștrandul Băile Lipova, Ștrandul CARP Arad, Ștrandul Dorobanți, Ștrandul Șofronea, Complexul Gemi Center, Piscina Hotel President, Pensiunea Konak Ghioroc, Pensiunea Testa, Păuliș, Lacul Ghioroc – Plaja primăriei, Bazin Astra Arad, Tabăra Creștină Bobul de Grâu Moneasa, Tabăra Moneasa, Tabăra Chisindia, Tabăra Prietenia Șiștarovăț, Tabăra Nadăș”, subliniază conducerea DSP Arad în raportul înaintat Prefecturii Arad.

Controale reluate

În total au fost efectuate 24 de controale și 9 recontroale, înformează specialiştii, „conform competențelor, pentru a preîntâmpina eventuala apariţie a unor toxiinfecții alimentare”. Aceştia menţionează, însă, că „pe toată perioada sezonului estival nu au fost înregistrate toxiinfecții alimentare în locațiile amintite”.

Deficienţe

Cu ocazia controalelor au fost constatate deficiențe de tot felul. Printre acestea au fost amintite: „curățenia superficială în locurile greu accesibile din blocul alimentar la Tabăra Nadăș și Tabăra Moneasa; lipsa contractului pentru operațiuni de dezinsecție și deratizare la Tabăra Nadăș; recipiente insuficiente pentru colectarea deșeurilor menajere solide la Tabăra MIA Șiștarovăț precum și lipsa contractului; cu societate specializată în evacuarea deșeurilor; spălarea lenjeriei la 60 grade C și nu la 70 grade C la pensiunile Konak din Ghioroc și Testa din Păuliș. Pentru deficiențele de mai sus, au fost aplicate avertismente contravenționale”, precizează conducerea DSP.

Probe de apă şi nisip

„Totodată, am prelevat 13 probe de apă de îmbăiere și 3 probe de nisip. Rezultatele de laborator s-au încadrat în limitele admise de OMS”, se menţionează în raport.

Zeci de firme

O altă instituţie cu atribuţii în acest sens, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, în colaborare cu inspectorii OJPC, a efectuat, tot în aceeaşi perioadă, verificări la un număr de 9 unităţi de alimentaţie publică din incinta Ştrandului Neptun, 20 de unităţi de alimentaţie publică din Staţiunea Moneasa, 11 unităţi de alimentaţie publică de la Băile Lipova, 9 unităţi de alimentaţie publică din zona de agrement de la Ghioroc. Câte o acţiune de inspecţie a fost efectuată la ştrandurile Dorobanţi, Şofronea şi Gai.

„Cu ocazia efectuării acestor acţiuni de inspecţie şi control nu au fost consemnate deficienţe majore care să ducă la aplicarea de sancţiuni contravenţionale sau la confiscarea de produse alimentare”, precizează dr. Viorel Agud, directorul DSVSA Arad.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor