Terasele Aradului, doar până la ora 23.00!

De Adriana Barbu
Reactualizat la:
27Comentarii
Terasele Aradului, doar până la ora 23.00!
Ultima comandă nu va putea fi luată mai târziu de ora 22.00. Iată una dintre propunerile Primăriei pentru agenţii economici care desfăşoară activităţi comerciale în Arad.

Arad. Gata cu distracţia în Arad? Cel puţin cu cea nocturnă. Vom fi un oraş liniştit, dacă nu mort. Primăria pare să vrea să schimbe regulile distracţiei în oraş şi să aştearnă liniştea peste municipiu. A mai încercat încă o dată, în noiembrie 2014, dar la scurt timp după ce site-ul nostru www.aradon.ro şi ziarul Jurnal arădean au prezentat proiectul propus de Municipalitate, acesta a fost retras.
Acum, însă, Primăria a revenit pe temă cu un nou proiect care se găseşte în aceste zile la transparenţă decizională şi aşteaptă sugestiile, propunerile şi criticile arădenilor. Ce s-a schimbat faţă de proiectul din noiembrie care îşi propunea şi el să schimbe câte ceva în regulamentul de deasfăşurare a activităţilor comerciale în municipiu? Proiectul de acum nu mai scoate afară din oraş cluburile şi discotecile. Totuşi, pe lista neagră a Primăriei Arad au rămas pe mai departe sex-shopurile. Acestora s-au adăugat acum casele mortuare, care nu vor avea nici ele loc pe centrul Aradului, ci doar în jurul cimitirelor.

Zona de interdicţie pentru sex-shopuri, localuri cu programe de striptease-uri sau erotice ar urma să fie următoarea: cursul râului Mureş – strada Andrei Şaguna – Piaţa Spitalului – Calea Victoriei – Calea Aurel Vlaicu – Piaţa Gării – Bulevardul Revoluţiei – Piaţa Drapelului – Bulevardul Iuliu Maniu – Piaţa Sporturilor – râul Mureş, pe Calea Timişorii, Calea Radnei, strada Petru Rareş şi Calea Aurel Vlaicu, precum şi pe o rază de 1 kilometru faţă de unităţile de învăţământ de orice fel. Tot conform propunerii de aici, casele mortuare se vor autoriza numai în cazul în care sunt situate în jurul cimitirelor, cu respectarea prevederilor legale privind autorizarea construcţiilor în care se desfăşoară această activitate şi a tuturor avizelor impuse de lege.

Veştile ar putea fi cam la fel de triste şi pentru proprietarii de baruri şi restaurante din oraş, în condiţiile în care Primăria vrea să le impună reguli şi mai dure. De pildă, pe viitor, „pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică”, toate barurile şi terasele care desfăşoară activităţi pe raza municipiului vor avea obligaţia de a deţine camere de supraveghere avizate de Poliţia Municipiului Arad. Termenul de instalare a fost propus, totuşi, pentru 1 ianuarie 2017. Dacă aici regulile se vor impune mai târziu, toate celelalte prevederi gândite de Primărie pentru baruri şi restaurante ar urma să fie aplicabile odată cu intrarea în vigoare a hotărârii, adică în curând.

Avizele vecinilor

Cei care au restaurantele situate în condominii nu vor mai putea organiza şi desfăşura nunţi, botezuri şi alte activităţi asemănătoare, dacă nu vor avea decizia comitetului executiv al asociaţiei de proprietari al condominiului şi acordul expres al tuturor proprietarilor. În plus, terasele sezoniere situate pe domeniul public sau privat nu vor mai avea voie să funcţioneze, conform planurilor Municipalităţii, după ora 23.00. Potrivit propunerii executivului local, pentru aceste terase se va elibera aviz pentru orar de funcţionare separat faţă de structura de vânzare, iar orarul pentru terase va fi stabilit de comerciant astfel încât ultima comandă să nu depăşească ora 22.00. „După ora 23.00, toate terasele sezoniere au obligaţia de a se închide”, se precizează expres în proiect.
Tot în proiectul ce se află în aceste zile la transparenţă decizională şi poate fi studiat pe pagina de internet a Primăriei Arad se face referire la modalităţile în care autorizaţiile şi avizele de funcţionare emise de Primărie se pot pierde de către comercianţi. Condiţiile igienico-sanitare, „destabilizarea” ordinii şi liniştii publice şi falsurile în acordurile date de proprietari şi vecini pot duce la pierderea autorizaţiilor, dar asupra acestor reguli vom reveni într-un material viitor.

Terasele, în pericol

Potrivit noilor reguli pe care Primăria le vrea impuse, în cazul în care comerciantul a „încasat” deja trei amenzi pentru neînchiderea teraselor sezoniere la ora 23:00, se va solicita anularea autorizaţiei privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică.27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor