Trăiesc mai mult din datorii

De Simona Butaru
Trăiesc mai mult din datorii
Anul 2014 a „tocat” banii puşi deoparte ai arădenilor. Mai puţini bani în bănci, mai mulţi bani împrumutaţi.

ARAD. Toamna i-a găsit pe arădeni cu mai puţini bani puşi deoparte în băncile comerciale decât la începutul anului şi cu credite mai mari. Arădenii sunt din ce în ce mai îndatoraţi… dar sunt mult mai conştiincioşi. Pentru că valoarea creditelor restante s-a redus simţitor în primele şapte luni ale acestui an. Cel puţin aceasta reiese din raportul dat recent publicităţii de către Banca Naţională a României.

Concret, luna august i-a „prins” pe arădeni cu un total de 1.343,4 milioane lei reprezentând valoarea creditelor în lei. Suma este cu mult mai mare decât cea din ianuarie, când totalul creditelor în lei accesate de arădeni a fost de 1.217,3 milioane lei. În ceea ce priveşte creditele restante, cifrele arată că din puţinii bani disponibili, oamenii au ales să îşi mai achite din datorii. „Sunt considerate restante creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, înregistrează întârzieri la plată de cel puţin o zi”, se precizează în raport. Concret, la finele lunii iulie arădenii aveau restanţe de 202,6 milioane lei, în condiţiile în care în ianuarie suma era cu mult mai mare: 235,2 milioane lei.

În ceea ce priveşte situaţia creditelor în valută (exprimate în lei), situaţia statistică arată că s-au şi împrumutat mai puţini bani şi s-au şi plătit o parte importantă din datoriile restante.

Concret, la finele lunii iulie arădenii aveau restanţe de 202,6 milioane lei, în condiţiile în care în ianuarie suma era cu mult mai mare: 235,2 milioane lei.

În ceea ce priveşte situaţia creditelor în valută (exprimate în lei), situaţia statistică arată că s-au şi împrumutat mai puţini bani şi s-au şi plătit o parte importantă din datoriile restante. Concret, la finele lui iulie se înregistra o valoare totală de 1.682,9 milioane lei şi credite restante de 218,4 milioane lei. Mult mai puţin decât în ianuarie, când se înregistra o sumă totală împrumutată de 1.838,7 milioane lei şi restanţe la plată de 299,5 milioane lei.

Bani puşi deoparte

În ceea ce priveşte banii pe care îi au puşi deoparte, aceştia s-au împuţinat simţitor. În ianuarie, la „Disponibilităţi, depozite la termen, depozite rambursabile după notificare şi operaţiuni repo, în lei” – Aradul figura cu 1.929,5 milioane lei şi în euro (exprimate în lei) – cu 1.631,3 milioane lei. La finele lui iulie, arădenii mai avea în bănci 1.795,2 milioane lei. În ceea ce priveşte disponibilităţile în valută, valoarea acestora este de 1.597 milioane lei.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !