Tratati cu multe farmacii

De Diana Dutu
3Comentarii
Bogăţie de oferte la medicamente FOTO: FAN
Bogăţie de oferte la medicamente FOTO: FAN
Arădenii care au nevoie de medicamente compensate pot alege între ofertele a 168 de farmacii.

ARAD. Nu e deloc bine să fii bolnav, dar dacă totuşi ţi se întâmplă, te poţi declara mulţumit măcar dintr-un punct de vedere: ai de unde să îţi cumperi medicamente! Căci Aradul e împânzit de farmacii. Le găseşti nu doar în zona centrală, ci şi în cartierele oraşului. În municipiul Arad funcţionează nu mai puţin de 70 de farmacii aflate în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, de la care se pot achiziţiona medicamente compensate şi gratuite. Adică o farmacie la 2.627 de locuitori.
Nici celelalte zone urbane din judeţul Arad nu duc lipsă de farmacii. Cel mai bine, din acest punct de vedere, stă oraşul Sebiş, cu trei farmacii: una la 1.943 de locuitori. Urmează Ineul, care are nu mai puţin de patru farmacii, adică una la 2.369 de locuitori. La Chişineu Criş sunt deschise trei farmacii, adică una la 2.780 de locuitori. Pe aproape se află şi Lipova, unde funcţionează patru farmacii, adică una la 2.809 locuitori. Nădlacul are doar două farmacii (una la 3.592 de locuitori), Curticiul aşijderea (o farmacie la 4.022 locuitori), Pâncota la fel (o farmacie la 4.102 locuitori). Deşi au cât trei farmacii în oraş, Pecica şi Sântana se află pe ultimele locuri dacă ne raportăm la numărul populaţiei: o farmacie la 4.337 locuitori în Pecica, respectiv una la 4.376 locuitori în Sântana. O situaţie mult mai bună o regăsim într-o comună – Vladimirescu – care are nu mai puţin de patru farmacii, adică una la 2.519 locuitori. Ceea ce înseamnă că accesul localnicilor la medicamente compensate şi gratuite e chiar mai facil decât în municipiul Arad!

Furnizorii

109 furnizori de medicamente şi materiale sanitare au încheiat, în acest an, contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) din Arad, pentru 168 de farmacii.

Majoritatea farmaciilor se află în mediul urban: 70 în municipiul Arad şi 26 în cele nouă oraşe din judeţ. În mediul rural funcţionează 72 de farmacii aflate în relaţie contractuală cu CAS.

În ceea ce-i priveşte pe furnizori, interesant este că 11 dintre cei care au încheiat contracte cu CAS Arad sunt din afara judeţului nostru: câte trei din Bucureşti şi Piteşti şi câte unul din Timişoara, Sibiu, Deva, Măgurele şi Mogoşoaia. Cele mai multe farmacii – opt – le are furnizorul din Timişoara: două în municipiul Arad şi câte una în Şicula, Vladimirescu, Chişineu Criş, Zerind, Socodor şi Almaş. Furnizorul din Sibiu are trei farmacii în judeţul nostru: una în Arad şi două în Ineu.

Alţi 43 de furnizori de medicamente şi materiale sanitare aflaţi sub contract cu CAS Arad sunt din municipiul Arad, în timp ce 55 din totalul celor 109 au sediul în alte localităţi din judeţul nostru.

Excepţii

De obicei, adresa furnizorului e în aceeaşi localitate cu cea în care se găseşte farmacia. Dar există şi excepţii. Spre exemplu, un furnizor cu sediul în Fântânle are deschise două farmacii în Şiria şi Şeitin. Un altul cu sediul în Aldeşti, are farmacii în Bocsig şi Bârsa. Iar un furnizor din Ineu şi-a deschis farmacie la Beliu, unul din Lipova a optat pentru Birchiş, în timp ce un furnizor din Chişineu Criş a ales Şimandul pentru a-şi deschide o farmacie.
Sunt şi furnizori care au farmacii atât în localitatea unde e sediul, cât şi în afara ei. Potrivit evidenţelor CAS Arad, un furnizor din Vladimirescu are, pe lângă farmacia din Vladimirescu, încă una în Arad. Un alt furnizor din Şiria are deschise patru farmacii: în Şiria, Galşa, Hălmagiu şi Pleşcuţa. Unul din Craiva are farmacii la Craiva, Hăşmaş şi Sintea Mare. Un alt furnizor din Gurahonţ şi-a deschis farmacii la Gurahonţ, Almaş, Vârfurile şi Chisindia.

Lanţ de 10 farmacii

Cel mai… bogat furnizor de medicamente şi materiale sanitare din municipiul Arad – „Sinapis” – deţine nu mai puţin de zece farmacii! Marea majoritate a acestora sunt răspândite în zona centrală a oraşului.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor