Ultimele pregatiri pentru Festivalul (European al) Minoritatilor

De Adriana Barbu
1Comentariu
Ultimele pregatiri pentru Festivalul (European al) Minoritatilor
Încă un eveniment cultural de anvergură, legat de lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, onorat de prezenţa vicepreşedintelui Parlamentului European

Arad. Municipiul mai face un pas în cursa pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană. Cu ajutorul unui festival. Mai exact, din acest an, Festivalul Minorităţilor, manifestare devenit de tradiţie în municipiu este inclus în Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor, eveniment iniţiat de vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Surjan. Ca atare, în acest an, va fi prezent la Arad, la festival, însuşi vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Surjan, alături de personalități europene şi naționale.

“L-am informat pe vicepreşedintele Parlamentului European, în discuţia pe care am avut-o la Bruxelles, că suntem competitori pentru titlul de Capitală Culturală Europeană şi ne dorim să transmitem un mesaj al bunei convieţuiri între oamenii de diferite etnii din Arad. De aceea, ediţia din acest an a Festivalului Minorităţilor este una complexă şi cuprinde un program dedicat tuturor cetăţenilor oraşului nostru, indiferent de etnie, pe care îi invităm să ni se alăture”, a declarat Gheorghe Falcă.

“Festivalul minorităților în orașul Arad, cetate culturală a diversității”, un eveniment dedicat porturilor şi obiceiurilor etniilor ce convieţuiesc în judeţul Arad, va avea loc pe 6 septembrie 2013, în centrul oraşului. Atunci va fi organizată o paradă a porturilor populare, urmată de prezentarea costumelor şi tradiţiilor specifice fiecărei etnii şi un spectacol de dans şi muzică tradiţională, susţinut de ansambluri şi formaţii ale minorităţilor.

A opta ediţie

Manifestarea a ajuns în acest an la cea de-a opta ediţie şi reflectă coabitarea celor nouă minorităţi entice din judeţul Arad cu majoritatea populaţiei locale. În plus, în acest an, întregul continent sărbătoreşte Anul European al cetăţenilor, prilej cu care vor fi organizate mai multe activităţi dedicate cetăţenilor: o expoziţie, concerte şi ateliere de lucru.

De asemenea, pentru prima dată în Arad, va fi organizat un eveniment al Mişcării Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor, înfiinţată pentru încurajarea reconcilierii între popoarele din Europa Centrală şi de Est. Este vorba despre expoziția „Poduri între Națiuni”, cu lucrări care prezintă personalități notabile ce au acționat ca persoane de legătură, ca liant cultural, între două sau mai multe națiuni din bazinul inter-carpatic.

“Vom asista la o alăturare, fericită, a trei evenimente care vor transforma Aradul într-o mică Europă. Festivalul minorităţilor, un eveniment cu tradiţie în municipiul nostru, Anul European al Cetăţenilor, un eveniment care va scoate în evidenţă faptul că arădenii s-au integrat perfect în marea familie europeană şi Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor, un eveniment al întregului continent”, a concluzionat europarlamentarul arădean Iosif Matula.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor