Un militar aradean fara picior, chemat periodic la revizuire

De Diana Dutu
Reactualizat la:
12Comentarii
Căutându-şi, olog, dreptatea în justiţie FOTO: FAN
Căutându-şi, olog, dreptatea în justiţie FOTO: FAN
Absurd: legea permite solicitarea reevaluării medicale periodice, chiar dacă există o situaţie de handicap permanent.

ARAD. Să vezi şi să nu crezi! Un militar în rezervă din Arad, fără un picior, încadrat la „handicap fizic permanent”, este chemat periodic de autorităţi la reevaluare medicală. „Deşi mă deplasez foarte greu, în cârje, la sfârşitul anului trecut m-am prezentat să le arăt că nu mi-a crescut piciorul. Le-am prezentat şi decizia de handicap permanent emisă chiar de ei. Cu toate acestea, hărţuirea continuă şi îmi trimit periodic invitaţii la reevaluare medicală” – a povestit, pentru Mediafax, Gabriel Mitroi.

Începutul

Problemele pe care arădeanul în vârstă de 56 de ani le are cu Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap (CSEPAH) din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad au început în urmă cu aproape trei ani. În aprilie 2011, a rămas fără piciorul drept, acesta fiindu-i amputat de către medici din cauza unei infecţii dezvoltate pe fondul diabetului avansat. Ulterior, bărbatul a depus la autorităţi dosarul pentru încadrare în grad şi tip de handicap, în vederea obţinerii unor drepturi legale. În urma evaluării medicale, Comisia din cadrul DGASPC Arad a decis ca bărbatul să fie încadrat la gradul de handicap grav fără drept de asistent, fapt pe care Gabriel Mitroi contestat în instanţă, cerând şi un asistent.

Judecata

Procesul s-a judecat la Secţia de contencios-administrativ a Curţii de Apel Timişoara, iar arădeanul a obţinut sentinţă definitivă şi irevocabilă. Intanţa a decis că bărbatul trebuie încadrat la gradul de handicap grav cu drept de asistent. Judecătorii au mai decis ca Gabriel Mitroi să primească daune morale de 8.000 de lei, plus 10.000 de lei reprezentând diferenţa de indemnizaţie (aproximativ 60 de lei/lună) de la momentul dobândirii handicapului până la data sentinţei. De asemenea, instanţa a decis plata retroactivă a salariului lunar al asistentului personal la care bolnavul ar fi avut dreptul.

„În urma acestei sentinţe, CSEPAH şi celelalte autorităţi implicate s-au conformat, mi-au făcut reîncadrarea în gradul de handicap şi mi-au plătit toate drepturile restante. Cu toate acestea, CSEPAH continuă să mă cheme şi de trei ori pe an la reevaluare medicală, ameninţând că risc să mi se retragă drepturile dacă nu mă prezint” – a declarat, pentru Mediafax, Gabriel Mitroi.

Conflict

„Cunosc acest caz, în care se pare că există un conflict între domnul Mitroi şi şeful Comisiei de evaluare (dr. Dan Pârvulescu – n.r.). Am încercat să rezolv aceste neînţelegeri, dar din punct de vedere legal comisia are dreptul să solicite reevaluarea periodică chiar dacă există o situaţie de handicap permanent” – a explicat, pentru Mediafax, dr. Edita Iuhasz, director al DGASPC Arad.

În aceste condiţii, Gabriel Mitroi spune că nu va mai da curs invitaţiilor la reevaluare, considerând că „este vorba de o răzbunare a medicilor”.

Plângere penală

Pentru că se simte hărţuit, militarul în rezervă a decis să depună plângere penală împotriva şefului CSEPAH, Dan Pârvulescu. „La sfârşitul anului trecut, m-am adresat procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad şi am depus o plângere penală împotriva doctorului Pârvulescu, pentru abuz în serviciu în formă continuată şi calificată contra intereselor persoanei” – a precizat Gabriel Mitroi.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor