Un porc cât… Ghiţă Mureşan

De C.C.
10Comentarii
Un porc cât… Ghiţă Mureşan
© Un porc cu care familia Goronea se mândreşte Foto: C.C.
Un gospodar din Fiscut, judeţul Arad, a reușit performanţa să îngraşe un porc atât de mult încât animalul a ajuns să cântărească peste o jumătate de tonă.

Şony, căci acesta este numele animalului, are 500 de kilograme şi o lungime impresionantă, care trece de doi metri. Practic, dacă s-ar ridica în picioare, porcul ar fi cât un basketbalist sau mai bine zis aproape cât Ghiţă Mureşan. Porcul, despre care vorbeşte toată lumea din zonă, face parte din rasa Duroc, o rasă formată în Statele Unite, în secolul 19. Specialiştii spun că aceşti porci au o inteligenţă aparte. Porcii din această rasă pot cântări până la 350 de kilograme. Şony, însă, a întrecut orice aşteptări şi a bătut toate statisticile, ajungând la peste 500 de kilograme. Secretul acestei dezvoltări, demne de cartea recordurilor, îl deţine familia Goronea, din Fiscut, care a reuşit să crească, până acum, trei generaţii de astfel de uriaşi de peste 400 de kilograme. Această familie a făcut o pasiune din a îmbunătăţi această rasă, astfel că le-a mers şi vestea, iar acum sunt vizitaţi de clienţi din toată ţara.

Un porc cât un vițel

„Secretul nu este unul greu de realizat. Porcul trebuie să fie de rasă, mascul și să mănânce mult. I-am dat grâu, porumb. Nu i-am dat ceva special de creștere! Nu, nu, fără prostii, fără anabolizante și concentrate. E cât un vițel. La ăsta i-am dat, în ultima parte, cât a biruit! Îl mai țin vreo două săptămâni și apoi îl tai. Şony al III-lea este, de fapt, urmaşul lui Şony Întâiul, care a trecut de 1,80 de metri, şi al lui Şony al II-lea, care a trecut de 1,94 metri, care au cântărit fiecare peste 440 de kilograme. Am scos din ceilalți porci, de la fiecare aproximativ 66 de kg de cotlet și șunca din spate în jur de 45 de kg. Ăsta are peste doi metri și peste 500 de kg. E un vițel mai mic. Porc e mai greu să găsești peste 350 de kg. Monstrulică mănâncă o găleată de 15 kg de cereale pe zi. Are pofta și nu e la regim”, a declarat proprietarul porcului.

Peste 3.000 de lei

Cât despre preţul unui astfel de exemplar, proprietarul spune ca e inestimabil şi că nu ar merita să fie vândut. „Nu știu, acuma toată lumea vorbește despre câți bani ar ieși din el, dar nimeni nu calculează cât a mâncat!”, mai spune proprietarul. Un client, din Timișoara, care cumpără carne de la această familie spune că: „dacă ar fi să se vândă ar fi cam 3.000 de lei, dacă are 500 de kg, cu 6 lei, la ofertă, dus acasă și tăiat, făcut bucăți și la treaba asta îi dau un butoi cu 200 de kg de varză, să facă sarmale. Ar ieși mii de sarmale, pentru cinci nunți de câte 200 de persoane, cam atâtea sarmale ies din el. Face ziua națională la Timișoara și e bine pentru toată lumea”, își imaginează clientul. Oricum, preţul unui astfel de exemplar este echivalent cu cel plătit pentru trei viţei.

Ar putea sătura tot satul

Proprietarii spun, însă, că animalul nu este de vânzare şi că el va fi sacrificat, anul acesta, de Crăciun şi, la greutatea lui, estimată la aproximativ 550 de kilograme, Şony al III-lea ar putea sătura invitaţii de la trei nunţi sau întreg satul… o săptămână.

20161112_110811

20161112_11120710Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor