Un titlu de recunoaştere a valorii

De Vasile Filip
Un titlu de recunoaştere a valorii
Academicianul Dafin Fior Mureșanu, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.

În Aula Ştefan Cicio-Pop a avut loc, azi, la orele amiezii, festivitatea de decernare a înaltului titlu de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad d-lui acad. prof. univ. dr. Dafin Fior Mureșanu, personalitate academică reprezentativă a învățământului superior.

În deschidere, preşedintele Senatului UVVG, conf. univ. dr. Sorin Başchir, a prezentat comisia de analiză pentru acordarea distincţiei academice DHC, al cărei preşedinte a fost prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „V. Goldiş”.

Personalitate marcantă

„La baza acestei hotărâri a Senatului Universității noastre – a spus, în continuare prof. univ. dr. Coralia Cotoraci – stă, fără îndoială, excepționala activitate medicală, științifică și academică a domnului academician prof. univ. dr. Dafin Fior Mureșanu, personalitate academică reprezentativă a învățământului superior, profesor de Neurologie, medic primar neurolog, director al Departamentului de Neuroștiințe, Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, președinte al Societății de Neurologie din România, președinte al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN), membru titular al Academiei de Științe Medicale din România – secretar al filialei Cluj.

Domnia sa este membru a 12 societăţi ştiinţifice internaţionale şi a 7 societăţi ştiinţifice naţionale, îndeplinind funcţii de conducere în cele mai multe. Este coordonator în programe educaţionale internaţionale tip Master European, precum și în programe educaționale naționale. De asemenenea este organizator și co-organizator a numeroase școli și cursuri europene și internaționale și științifice: congrese, conferințe, simpozioane. Activitatea sa include un număr important de studii clinice și proiecte de cercetare, peste 200 de participări în ultimii 7 ani ca “invited speaker” la manifestări științifice naționale și internaționale, un portfoliu semnificativ de articole științifice, precum și contribuții la monografii și cărți publicate de către prestigioase edituri internaționale.

Pe lângă această prodigioasă activitate științifică, doresc să subliniez și pasiunea pentru scris a domnului profesor. Este şi un scriitor remarcabil care, aşa cum mărturiseşte, deşi scrie foarte mult, a publicat mai puţin din cauza exigenţelor şi a reticenţei, până în prezent publicând trei volume de proză scurtă: Un singur ucigaș, Experimentul și Sosia.

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” este deosebit de onorată să-și poată exprima admirația și prețuirea față de o personalitate marcantă a medicinei contemporane, domnul academician, prof. univ. dr. Dafin Fior Mureșanu. Conferirea titlului de Doctor Honoris Causa reprezintă o recunoaștere a valorii profesionale, academice și a prestigiului științific al domniei sale, după o carieră dedicată cercetării și studiilor avansate într-un domeniu atât de actual cum este neurologia.

Concomitent cu preocupările de modernizare a programelor academice de licenţă, masterat şi doctorat, precum şi cu eforturile de dezvoltare şi diversificare a cercetării ştiinţifice, Universitatea noastră urmăreşte cu viu interes activitatea marilor personalităţi ale zilelor noastre şi îşi exprimă preţuirea faţă de acestea, inclusiv prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa.

Sunt deosebit de onorată că, începând de astăzi, vă număraţi printre laureaţii acestui prestigios titlu şi că faceţi parte din comunitatea noastră academică.

Vă felicit şi vă doresc multă sănătate, putere de muncă, multe bucurii şi împliniri”.

Laudatio

„Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad are prilejul de a aduce un cald și sincer omagiu unuia dintre cei mai reputați medici neurologi din România primindu-l printre membrii de onoare ai corpului său academic – a spus, în Laudatio, conf. univ. dr. Sorin Başchir

Acest moment onorant pentru noi este generat de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității noastre, distinsului profesor universitar doctor Dafin Mureșanu, Profesor de Neurologie, Medic Primar Neurolog, Director al Departamentului de Neuroștiințe, Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Președinte al Societății de Neurologie din România, Președinte al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN), Membru titular al Academiei de Științe Medicale din România, secretar al filialei Cluj a acesteia.

Senatul universității noastre a hotărât acordarea acestui titlu academic exclusiv pe criterii de valoare, respectiv pe baza unor certe și importante realizări în domeniul științelor medicale, în activitatea didactică universitară și în folosul societății.

În acest context, considerăm ca se înscrie și acest eveniment din viața academică din Arad prin care omagiem prodigioasa activitate a profesorului doctor Dafin Mureșanu, prezentând pe scurt în acest cadru festiv personalitatea remarcabilă a domniei sale, care il îndreptățește cu prisosință să îi fie conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

Profesorul Dafin Mureșanu, născut în data de 14 Martie 1962, a absolvit în 1988 Facultatea de Medicină Generală a Institutului de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca, cum se numea atunci Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, apoi s-a specializat ca neurolog in 1994, devenind medic primar neurolog in 1998. Tot în 1998 a urmat specializarea în Management şi Leadership, Institutul Arthur Anderson, Ilinois, USA. În anul 2000 a obținut titlul de Doctor în Medicină, continuându-și studiile postuniversitare cu un MBA în Managementul Sistemelor de Sǎnǎtate, 2002 – 2003, Danube University, Krems, Austria. De asemenea, a urmat numeroase cursuri şi stagii, naționale și internaţionale, de pregătire în specialitate, cercetare, management şi leadership.

Domnul Prof. dr. Dafin Mureșanu este conducător de doctorat și coordonator de rezidențiat, fiind cadru didactic universitar la UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca din anul 1994. În toţi aceşti ani a parcurs ierarhiile didactice devenind profesor universitar în 2008, îndeplinindu-şi cu dedicaţie îndatoririle din cadrul catedrei în paralel cu activitatea medicală și cea de cercetare științifică.

Relevante privind experienţa şi capacitatea managerială a domniei sale sunt funcţiile deținute în administraţia universității: Director al Departamentului de Neuroştiinţe, Facultatea de Medicinǎ, Universitatea de Medicinǎ şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, din 28 septembrie 2011 pânǎ în prezent; Prodecan al Facultǎţii de Medicinǎ, Universitatea de Medicinǎ şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, din 1 octombrie 2009 pânǎ în 2012; Decan al Facultǎţii de Ştiinţe pentru Sǎnǎtate, Universitatea de Medicinǎ şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, 2008-2009.

Enumăr pe scurt prolifica activitate științifică a domnului Prof. dr. Dafin Mureșanu ce conține: Lucrări indexate ISI Web of Knowledge – 132 din care 68 in extenso (H-index 14); Lucrări indexate PubMed – 84; Publicaţii naţionale – 56; Cărţi şi capitole în tratate naţionale – 13; Capitole în tratate internaţionale – 12; Proiecte de cercetare (Granturi) – 25 (Director/conducere – 20, Membru – 4, Mentor – 1); Membru în societăţi ştiinţifice (asociaţii), îndeplinind funcţii de conducere în cele mai multe: 14 – internaţionale şi 8 – naţionale; Participări la manifestări ştiinţifice – 336 comunicări ştiinţifice din care 266 în evenimente internaţionale şi 70 naţionale.

Domnul Prof. dr. Dafin Mureșanu a fost onorat să primescă titlurile onorifice de Honorary Profesor al Universității Amity, New Delhi, India, precum şi Visiting Profesor al Universității din Debrecen, Ungaria și al Universității Amity, New Delhi, India, iar drept recunoaştere a rezultatelor activităţii profesionale / ştiinţifice i-au fost acordate următoarele premii:

2012 – Premiul „Carol Davila”/ 2011 pentru Ştiinţe Medicale –Acordat de Academia Oamenilor de Şiinţă din România pentru contribuţia la cartea „Tratat de Neurochirurgie” (vol.2), Editura Medicală, Bucureşti, 2011

2010 – Premiul „Octavian Fodor” pentru cea mai bunǎ activitate ştiinţificǎ a anului – Acordat de cǎtre Universitatea de Medicinǎ şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca 2009 – Premiul „Gheorghe Marinescu” pentru contribuţia internaţională la dezvoltarea conceptelor în neuroprotecţie şi neuroplasticitate – Acordat de cǎtre Academia Românǎ

2009 – Premiul de excelenţă, săptămânalul „Viaţa Medicală Românească”

2007 – Premiul pentru cel mai bun Program Medical – TVR 2

În concluzie putem afirma că profesorul Dafin Mureșanu a realizat performanțe de exceptie în domeniul medical, atât educațional cât și al cercetării științifice, calitățile sale spirituale și morale determinându-ne să ne dorim al avea ca pe unul dintre cei mai distinși membri ai comunității noastre academice prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, în urma deciziei documentate a Senatului Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

„Sunt pe cât de onorat pe atât de emoţionat – a spus prof. univ. dr. Dafin Fior Mureșanu, după primirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”. Această zi, prentru mine, reprezintă ceva cu totul deosebit. Vreau să-mi îndrept mulţumirile spre întregul corp academic al acestei universităţi şi, în special, spre rectorul fondator, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, care m-au apreciat şi mi-au acordat această valoroasă distincţie” .0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !