Vezi ce şpăgi cereau primarii din Şicula, Covăsînţ şi Almaş

De Ioana Costas
Reactualizat la:
36Comentarii
Vezi ce şpăgi cereau primarii din Şicula, Covăsînţ şi Almaş
Şpagă de 10 la sută din valoare pentru „bună derulare” a contractului atribuit de cei trei unei societăţi comerciale. De menţionat că respectiva societate comercială este denunţător în această cauză. Acestea sunt acuzele DNA în acest dosar.

Procurorii DNA au descris, negru pe alb, starea de fapt din acest dosar, aşa cum este ea percepută de Direcţie, şi în care primarii comunelor Şicula, Covăsînţ şi Almaş ar fi luat bani pentru, aşa cum am menţionat, „buna derulare” a contractelor atribuite de edili din calitatea lor de ordonatori de credite.

Aurel Radiţa, primarul comunei Şicula, a pretins şi primit, spun procurorii DNA, 2.500 de lei, Traian Balint (primarul comunei Covăsînţ) a pretins 18.000 de lei, din care a primit 3.000 de lei, iar Avram Teodor (primarul comunei Almaş) a pretins 31.000 de lei, din care a primit 7.000 de lei.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: „la data de 5 decembrie 2014, între primăria comunei Șicula, județul Arad, în calitate de achizitor, și o societate comercială, în calitate de executant, a fost încheiat un contract de lucrări în valoare de 5.186.855 lei inclusiv TVA, având ca obiect <<asfaltare străzi în comuna Șicula, județul Arad>>. În același context, în cursul anului 2015, pentru <<buna derulare>> a contractului și pentru obținerea finanțărilor necesare plăților pentru lucrările executate de societate în cadrul contractului menționat, suspectul Radița Aurel-Mircea, în calitate de primar și ordonator de credite, a pretins și primit de la administratorul firmei respective (denunțător în cauză) suma de 2.500 lei. Într-un context asemănător, urmare a încheierii unui contract de execuție lucrări cu aceeași societate comercială, în valoare de 468.341 lei inclusiv TVA, la data de 12 iunie 2015, suspectul Balint Traian-Gheorghe, primar și ordonator de credite al comunei Covăsînț, județul Arad, a pretins de la omul de afaceri suma de 18.000 lei, reprezentând un procent de 10% din valoarea a două facturi emise în cadrul contractului (fără TVA-ul aferent și fără cota de impozit ce trebuia plătită bugetului de stat), din care a primit efectiv la aceeași dată suma de 3.000 lei. În aceeași manieră a procedat și suspectul Avram Teodor care, în cursul anului 2015, în calitate de primar și ordonator de credite al comunei Almaș, județul Arad, a pretins cu titlu de mită de la același om de afaceri suma de 31.000 lei, reprezentând un procentaj de 10% din valoarea contractului de lucrări (312.686,5 lei fără TVA), din care efectiv a primit 7.000 lei. Sumele de bani menționate mai sus au fost primite de cei doi edili pentru același motiv, de <<bună derulare>> a contractului și pentru obținerea finanțărilor necesare efectuării plăților. Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală”, se arată într-un comunicat al DNA.

În 12 mai 2016, Radița Aurel-Mircea, Balint Traian-Gheorghe și Avram Teodor urmează să fie prezentați Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Articole pe aceeași temă:

Doi dintre cei trei primari duşi la DNA, reţinuţi

Primarii Teodor Avram, Gheorghe Balint şi Aurel Radiţa, audiaţi la DNA

DNA Timişoara ridică documente de la primăriile Covăsânţ, Şicula şi Almaş!36Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor