Vine iarna. Vin şi ajutoarele de încălzire?

De Adriana Barbu
5Comentarii
În cel mai scurt timp se va da drumul la căldură Foto: JA
În cel mai scurt timp se va da drumul la căldură Foto: JA
Arădenii sunt informaţi de către ULAL Arad cu privire la ajutoarele de încălzire, cine le poate cere, de unde se ridică cererile şi sumele pe care le vor primi solicitanţii.

Bate la uşă. Fără milă. Şi va face ravagii prin buzunarele arădenilor. Ca atare, ULAL Arad îi pregăteşte pe arădeni de ce e mai greu: iarna şi sumele mari pe care le vom avea de plătit la întreţinere.
Mai marii uniunii îi informează deja pe arădeni de faptul că „în timpul sezonului rece, persoanele singure şi familiile cu venituri mici au posibilitatea de a beneficia de ajutoare de stat pentru încălzirea locuinţei, conform OUG nr.70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece. Pe lângă ajutorul de stat pentru încălzirea locuinţei, persoanele vulnerabile primesc, suplimentar, ajutor şi de la administraţiile locale”.
Care sunt informaţiile pe care le aduce ULALA pentru arădeni încă de acum? Faptul că „acest ajutor se acordă doar pentru principalul sistem de încălzire folosit la domiciliu” şi că printre altele „cuantumul ajutorului depinde, în principal, de veniturile obţinute de solicitanţi”.

Cine poate primi ajutor?

„Concret, pentru obţinerea ajutorului pentru energia termică, venitul net mediu lunar pe membru de familie trebuie să fie de până la 786 lei în cazul familiilor şi de 1.082 lei în cazul persoanei singure. În cazul ajutorului pentru gaze naturale, energie electrică şi a celui pentru combustibili solizi sau petrolieri, venitul net mediu lunar pe membru de familie al persoanei singure trebuie să fie de cel mult 615 lei”, aminteşte Dorina Lupşe, preşedintele ULAL Arad.
Ajutoarele sunt acordate pentru o perioada de cinci luni ( cea cuprinsă între 1 noiembrie şi 31 martie).

Când vine ajutorul?

Cum se obţin banii? „Consumatorii vulnerabili trebuie să se adreseze primăriilor până la data de 15 octombrie. Ulterior datei de 15 octombrie se pot depune solicitările oricând în intervalul de 1 noiembrie – 31 martie, până la data de 20 a fiecărei luni. Astfel, o persoană care se adresează primăriei până la data de 20 decembrie, de exemplu, primeşte ajutorul începând cu luna decembrie. Dacă cererea este depusă după data de 20 a lunii decembrie, ajutorul este acordat începând cu luna ianuarie”, spun cei de la ULALA.
Aceştia mai precizează că „ajutoarele pentru încălzirea locuinţei sunt acordate pe baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere referitoare la componenta familiei, veniturile acesteia şi bunurile deţinute. Primăriile solicită şi prezentarea anumitor acte doveditoare care atestă componenta familiei şi veniturile realizate de membrii acesteia, precum şi acte doveditoare privind locuinţa sau bunurile deţinute de solicitanţi, inclusiv în alte unităţi administrative – teritoriale. Actele trebuie depuse la primăria localităţii în a cărei raza teritorială se găseşte locuinţa solicitanţilor. Stabilirea dreptului pentru ajutoare de încălzire se face prin dispoziţie a primarului care se emite o singură data pentru toată perioada de acordare a ajutorului. Dacă, după depunerea documentelor doveditoare de către solicitanţi, există suspiciuni, ajutoarele sunt acordate doar după ce serviciul public de asistenţă socială efectuează anchete sociale. În cazul ajutorului pentru energia electrică, ancheta este obligatorie”.

Unde se depun cererile

Cererile pentru ajutor de încălzire a locuinţei se pot ridica, în Arad, de la Centrul 1 – Piaţa Plevnei nr.1, Centrul 2 – Calea Radnei nr.250, Centrul 3 – Calea Aurel Vlaicu, nr.227, Centrul 4 – strada Baladei, Bloc 5, precum şi de la sediul ULAL Arad, str. Stefan Cicio Pop, nr.7. Potrivit informaţiile primite de ULAL, programul de preluare a cererilor în vederea acordării ajutorului de încălzire rămâne neschimbat faţă de anul anterior.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor