10 autobuze electrice pentru Arad!

De Diana Dutu
Reactualizat la:
12Comentarii
10 autobuze electrice pentru Arad!
Investiţia se ridică la 8,8 milioane de euro, cea mai mare parte a finanţării urmând a fi asigurată din fonduri nerambursabile.

Consilierii locali municipali sunt chemaţi, miercuri, să voteze un proiect de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru achiziţia de autobuze electrice, aprobarea studiului de oportunitate privind achiziţia de autobuze electrice şi a demarării procedurilor de achiziţie publică – etapa I, pentru atribuirea contractului de achiziţie a 10 autobuze electrice.

„Autobuzele electrice ce urmează a fi achiziţionate vor corespunde prevederilor legislative în vigoare cât şi cerinţelor publicului călător. Aceste autobuze trebuie să fie în egală măsură confortabile şi sigure, cât şi fiabile şi uşor de întreţinut. De asemenea, acestea trebuie să fie compatibile cu infrastructura actuală şi condiţiile de exploatare şi întreţinere existente în Arad şi vor prezenta performanţe bune de accelerare şi frânare. Se va ţine cont de accesul nelimitat al pasagerilor cu mobilitate redusă şi se va asigura confortul pasagerilor în interior” – arată reprezentanţii Primăriei Municipiului Arad.

Investiţia

Conform Studiului de oportunitate, valoarea totală a investiţiei este de 8.835.000 euro cu TVA sau 40.414.824 lei cu TVA (curs info euro din iulie 2017, 1 euro = 4,5744 lei). „Valoarea estimată a achiziţiei a 10 autobuze electrice, respectiv 5 autobuze electrice capacitate medie (12 metri lungime) şi 5 autobuze electrice capacitate mică (midibuze <10 m lungime) este în valoare totală de 5.235.000 euro cu TVA sau 23.946.984 lei cu TVA (curs info euro din iulie 2017, 1 euro = 4,5744 lei), valoare ce cuprinde inclusiv pregătirea personalului. Această achiziție reprezintă prima etapă ce va fi parcursă pentru îndeplinirea obiectivului” – susţin reprezentanţii Primăriei.

Deoarece valoarea investiţiei este mare, aceasta nu poate fi acoperită doar din bugetul locat, fiind necesară identificarea unor noi surse de finanţare. „Pentru realizarea acestui obiectiv se intenţionează atragerea de fonduri nerambursabile prin Programul Operaţional Regional 2014-2020” – precizează Municipalitatea, care mai arată că „investiţia în autobuze electrice noi este crucială pentru crearea unui context general de atragere a unui număr cât mai mare de pasageri către transportul în comun, ceea ce induce automat o reducere a utilizării autoturismelor proprii şi automat o reducere a emisiilor de CO2 (cerinţă obligatorie a POR 2014-2020)”.

Situaţia actuală

În prezent, Compania de Transport Public Arad utilizează pentru asigurarea transportului public de călători, un parc de autobuze format din 21 de unităţi, cu o vechime medie de 15 ani. Autobuzele utilizate sunt în marea lor majoritate cu un grad de uzură, nu sunt dotate cu sisteme de climatizare şi sisteme de informare modernă. Parcul de autobuze utilizat pe liniile urbane a fost achiziţionat, în mare măsură după anul 2006, când au debutat lucrările de reabilitare a reţelei de tramvai. Au fost achiziţionate atât autobuze second-hand cât şi noi (microbuzele IVECO).

Compania de Transport Public Arad a utilizat în ultimii ani un parc de autobuze îmbătrânit, cu o pronunţată uzură fizică, iar vechimea ridicată a acestora determină o serie de inconveniente, între care: *costuri de operare ridicate datorită defecţiunilor frecvente şi consumuri ridicate de carburanţi şi lubrefianţi; *perioade lungi de imobilizare, cu efecte asupra indicatorilor economici, datorită dificultăţilor întâmpinate la achiziţionarea pieselor de schimb şi a subansamblelor; *siguranţă şi confort scăzut; *valori ale indicilor de poluare ridicate.

În Planul de Mobilitate Urbană Durabilă

Proiectul privind achiziţia a 5 autobuze electrice capacitate medie (12 m), 13 autobuze electrice capacitate mică (midibuze <10 m) şi instruirea personalului, este inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) şi este prevăzut a fi realizat până în anul 2023. În luna ianuarie 2018 a fost elaborat de către Autoritatea Urbană a Municipiului Arad, Documentul Justificativ pentru finanţarea din fonduri europene structurale şi de investiţii 2014-2020, acest proiect fiind cuprins în lista proiectelor prioritare ce se doresc a fi implementate. 8 din cele 18 autobuze electrice prevăzute în PMUD vor fi achiziţionate într-o etapă viitoare.


UPDATE. Consilierii locali municipali au aprobat în unanimitate proiectul de hotărâre privind indicatorii tehnico-economici, studiul de oportunitate şi demararea procedurilor de licitaţie pentru pentru achiziţia celor 10 autobuze electrice.12Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor