25 de aradeni in doua zile, prinsi muncind la negru

De Diana Dutu
25 de aradeni in doua zile, prinsi muncind la negru
În cadrul acţiunii „Black Market”, derulată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad.

ARAD. Şapte controale şi tot atâtea sancţiuni contravenţionale aplicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă, în două zile, la Arad. „În perioada 15-17 octombrie, în cadrul acţiunii Black Market, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului relaţii de muncă au efectuat şapte controale, în urma cărora au aplicat şapte sancţiuni contravenţionale. Din cei şapte agenţi economici controlaţi, doi au fost depistaţi că practică munca fără forme legale. La aceştia, inspectorii de muncă au identificat 25 de persoane, din care 20 femei, care lucrau fără a avea întocmite contracte individuale de muncă” – prrecizează Ecaterina Isac, inspector şef al ITM Arad.
Ţinând cont că primirea la muncă a mai mult de cinci persoane – potrivit art. 264 alin. 3 din Codul Muncii – constituie infracţiune, cele două cazuri se află în atenţia Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad – Seviciul de investigare a Fraudelor.

Riscuri pentru angajator

Munca fără forme legale implică riscuri atât pentru angajator, cât şi pentru angajat. Astfel, angajatorul riscă: *amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată la muncă fără încheierea unui contract individual de muncă; *închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă penală pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă( art.264 alin.3 din Codul Muncii); *imposibilitatea unui control asupra lucrătorului în legătură cu calitatea şi cantitatea muncii. De asemenea, angajatorul nu poate angaja răspunderea civilă şi penală pentru lucrătorii care produc pagube la locul de muncă etc.

Riscuri pentru angajat

Persoanele care lucrează fără forme legale ar trebui să ştie: *dacă desfăşoară activitate la un angajator fără încheierea unui contract individual de muncă pot fi sancţionate cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei; *contractele individuale de muncă încheiate se înregistrează de către angajator, în registrul general de evidenţă a salariaţilor, cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariatul în cauză; *la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal, copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind înscrierile referitoare la persoana sa şi/sau un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul general de evidenţă şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

Complicitate

Practicarea unei activităţi fără forme legale presupune acceptul celor două părţi. „Angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractul individual de muncă. Dacă nu îl primesc, angajaţii ar trebui să reclame acest lucru la ITM, însă există o reţinere din partea lor pentru a nu rămâne fără «job». Cei mai mulţi din aceşti lucrători «la negru» reclamă când au încetat activitatea sau când au intrat în conflict cu angajatorul. Dincolo de necunoaşterea legislaţiei şi reticenţei faţă de reprezentanţii instituţiilor, unul dintre cele mai nocive fenomene de pe piaţa muncii este complicitatea dintre lucrătorul «la negru» şi angajator” – susţine inspectorul şef al ITM Arad.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !