A avut loc prima tăietură la Teba

De Adriana Barbu
Reactualizat la:
2Comentarii
A avut loc prima tăietură la Teba FOTO: J.A.
A avut loc prima tăietură la Teba FOTO: J.A.
O duminică după-masa cu pătrate galbene, hamace, cuburi dansânde, proiecţii, planuri, schele şi niţel război, la Teba, la deschiderea ArtEncounters.

S-a deschis şi la Arad. După Timişoara. Pentru că a e artă şi e în parteneriat iar Aradul e doar oraşul partener la un eveniment de proporţii din municipiul vecin. Nu-i bai. Măcar va fi artă timp de aproape o lună. Pentru că la Timişoara şi niţel şi la Arad e „Bienala de artă contemporană ArtEncounters”, aflată la prima ediţie, care se va întinde pe perioada 4-31 octombrie. Ca oraş partener, Aradul găzduieşte mai multe evenimente, în trei locaţii: fabrica Teba, Atrium Mall şi Muzeul de Artă Arad.

Despre cum respiri la Teba

Deschiderea bienalei la Arad a avut loc la Teba, cu o primă tăietură. „FIRST CUT” a fost o expoziţie curatoriată de Rainald Schumacher și Nathalie Hoyos, curatorii berlinezi ai Art Encounters, care şi-a făcut simţită prezenţa la Teba duminică după masa, deschiderea oficială a bienalei la Arad având loc chiar în faţa deja cunoscutelor hale de la fosta fabrică. În aer liber, aşa cum nu s-a mai prea întâmplat în Arad. Discursurile nu au lipsit, dar au fost relativ scurte. Oricum, totul a început cu o plimbare prin cele două hale: una în care găseai lucrările artiştilor invitaţi, a doua în care vedeai câteva proiecţii şi puteai călca cu mândrie cumva peste planul imensei fabrici Teba.
Dincolo de cui i-a plăcut sau nu ce s-a expus în cele două hale ale fostei fabrici, ce s-a proiectat, pe ce s-a călcat, pe ce s-a stat, cine a vorbit şi ce a vorbit la Teba, tot a rămas aerul acela artistic pe care duminică după-masa îl puteai întâlni doar aici. Şi pe care îl întâlneşti atât de rar în Arad. Dacă nu pentru altceva, merita să mergi duminică la Teba pentru a respira aerul acela creativ şi boem şi pentru a te bucura de imaginile ce se derulau în faţa ochilor: cu pătrate galbene, desene lumeşti, cuburi dansânde, hamace, schele şi, desigur, niţel război.
Poţi să simţi câte ceva din atmosfera de duminică, la Teba, până pe 30 octombrie, dacă treci pragul halelor de aici. Merită, măcar ca să-ţi satisfaci curiozitatea, să vezi ce mai e nou în artă şi dacă aerul ăla vrei să-l respiri şi tu prin oraş.

Şi încă două

Ce a mai oferit bienala, varianta Arad, din prima? FIRST CUT/ TALKS, un panel despre un viitor centru pentru artă contemporană în Arad, moderat de aceiaşi Rainald Schumacher și Nathalie Hoyos, tot la Teba, un festival media la Atrium Mall – R.E.M.x/ Magazin Mixt – cea de a doua ediţie a Festivalului Media Art arădean, curatoriat de Călin Man (Arad, kinema ikon) şi Ileana Selejan (New York) şi o expoziţie la Muzeul de Artă Arad: „Urmele unei nopţi anunţate”, expoziţia artistului Călin Dan, curatoriată de Hilde de Brujin (Cobra Museum Amsterdam).

La Timişoara

În locul de „baştină” a lui „ArtEncounters”, la Timişoara , arădenii vor fi prezenţi cu gruparea kinema ikon şi galeria: BARIL.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor