A căzut 112 în vestul ţării!

De Adriana Barbu
Reactualizat la:
2Comentarii
A căzut 112 în vestul ţării!
Începând cu ora 13.00, sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă a căzut. Situaţiile de urgenţă se rezolvă prin intermediul telefoniei de voce. Cetăţenii pot suna însă pe mai departe la 112 și vor fi preluaţi.

Greu de crezut dar adevărat: sistemul care asigură urgenţa a căzut. Totul se derulează acum prin intermediul telefoniei de voce, aceasta fiind soluţia de avarie. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă nu a funcţionat şi nu funcţionează nici la această oră, nici la Arad şi nici la nivel regional. S-a recurs, ca atare, la soluţia de avarie: apelurile sunt preluate de la cetăţeni (pentru că până aici lucrurile funcţionează), dar legătura între instituţiile care formează sistemul de urgenţă (Poliţie, Ambulanţă, Pompieri) este asigurată prin intermediul telefoniei de voce! Totul s-a întâmplat joi, în jurul orei 13.00. Cine confirmă acest fapt? Oficial, aproape nimeni din prima, cu excepţia angajaţilor de la Ambulanţă, instituţia care are parte de cele mai multe apeluri la 112. Neoficial, faptul e confirmat de toţi cei care asigură astăzi prima intervenţie.

La momentul la care Jurnal arădean şi www.aradon.ro au sunat la 112, apelul a fost preluat de către operatori, care ne-au asigurat că totul funcţionează. Numai că nu ca la carte, dar e de bine că apelurile celor aflaţi în urgenţă sunt preluate pe mai departe de serviciul 112 . Doar de acolo lucrurile se complică, iar legătura între instituţii este asigurată prin telefonia de voce, fapt ce duce la încetinirea vitezei de transmitere a datelor.

Vom reveni cu amănunte, după ce oficialii pe care i-am contactat ne vor răspunde la întrebări. Deşi e vorba de urgenţe, am fost nevoiţi să adresăm întrebările în scris, aşa că timpul de reacţie va fi și el unul încetinit.


UPDATE 1. La Arad, sistemul este complet funcţional. Nu şi în judeţele Timiş, Bihor şi Hunedoara.
Purtătorul de cuvânt al Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, colonelul Adrian Fulea, a declarat pentru Jurnal Arădean/Aradon că patru judeţe au fost afectate de o defecţiune produsă la o componentă tehnică care deservea judeţele Arad, Timiş, Bihor şi Hunedoara. Însă, în ceea ce priveşte judeţul Arad, sistemul este acum complet funcţional. Nu acelaşi lucru s-ar putea spune şi despre judeţele Timiş, Bihor şi Hunedoara.

„Astăzi, 14 ianuarie 2016, sistemul 112 din judetele Timiş, Bihor si Hunedoara funcţionează pe subsistemul de rezervă, în urma defectării unei componente tehnice care deservea cele trei judeţe. Toate apelurile au fost şi sunt preluate prin subsistemul back-up de voce. Intervenţia este în curs, iar pentru judeţul Arad, la această oră, sistemul este complet funcţional. Sistemul 112 din celelalte trei judeţe funcţionează, încă, pe varianta de rezervă urmând ca defecţiunea să fie remediată în cel mai scurt timp. La remedierea defecţiunii vom informa opinia publică”, a precizat colonelul Adrian Fulea pentru Jurnal Arădean/Aradon.


UPDATE 2. Sistemele 112 din Timiş, Bihor şi Hunedoara funcţionează normal.
Serviciul Special de Telecomunicaţii (STS) a anunţat că “sistemele 112 din judeţele Timiş, Bihor şi Hunedoara au fost restabilite şi funcţionează normal”. Totodată, STS a dat asigurări că “până la remedierea defecţiunii, pe timpul folosirii subsistemului de rezervă de telefonie internă, toate apelurile de urgenţă au fost preluate şi direcţionate, normal şi la timp către celelalte dispecerate ale agenţiilor”.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor