A fost sfințit „noul spital TBC” din Grădiște

De Diana Dutu
15Comentarii
A fost sfințit „noul spital TBC” din Grădiște
© FOTO: Diana Dutu
În clădire își desfășoară activitatea cele trei secții de pneumologie ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

La nouă luni de când secțiile de pneumologie ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad s-au mutat în „noul spital TBC”, acum a fost oficiată o slujbă de sfințire a spațiului situat la marginea cartierului Grădiște. Medicii șefi de secție au precizat că au ținut neapărat ca sfințirea noii clădiri a spitalului să aibă loc înainte de încheierea anului 2017.

La eveniment a participat însuși ÎPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, numeroase cadre medicale, cadre universitare, membrii echipei de conducere a Spitalului Județean, directorul Direcției de Sănătate Publică, jr. Constantin Cătană, președintele-director general al Casei de Asigurări de Sănătate, dr. Gheorghe Domșa, președintele UVVG, Aurel Ardelean, viceprimarul municipiului Arad, Levente Bognar, vicepreședintele CJA, Sergiu Bîlcea, președintele CJA, Iustin Cionca și alte oficialități locale.

120 de paturi

Reamintim, construcția „noului spital TBC” a durat aproape patru ani și a costat aproximativ patru milioane de euro, finanțarea fiind asigurată exclusiv de Consiliul Județean Arad. Noua clădire în care își desfășoară activitatea cele două secții de pneumologie care au funcționat pe strada Mihai Eminescu din municipiu și secția de la Gurahonț, are o capacitate de 120 de paturi. Primii pacienți au ajuns aici la începutul lunii martie din acest an. Cei internați astăzi în spital se declară încântați de condițiile hoteliere și de modul în care personalul îi tratează.

Diferență ca de la cer la pământ

„Înainte ne desfășuram activitatea într-o clădire veche, fără ascensor. Să urci un pacient la etajul doi al acelei clădiri, care echivala cu etajul patru al unui bloc actual, era extraordinar de dificil. Erau saloane mari, unele cu peste zece paturi. Aici, condițiile hoteliere sunt de cinci stele, aș putea spune. Fiecare salon are baie proprie, sunt saloane cu trei, maximum patru paturi. Condițiile sunt excepționale astfel încât nu avem decât să facem performanță în continuare” – punctează dr. Dana Olar, șef Secție Pneumologie.

„Mutarea în noua locație din Grădiște este nemaipomenită. Actuala clădire, realizată cu finanțare doar de la Consiliul Județean, este foarte frumoasă, oferă condiții de natură europeană, cu câte trei-patru pacienți într-un salon și cu grup sanitar propriu. În vechea clădire de pe strada Mihai Eminescu aveam saloane vagon cu câte 10-15 pacienți și aveam un singur grup sanitar pentru bărbați și pentru femei” – subliniază, la rându-i, dr. Gheorghe Nini, medic primar pneumolog, șef secție.

„O astfel de investiție, adică o clădire nouă pentru secțiile de pneumologie, înseamnă în primul rând calitate: servicii medicale de calitate și condiții hoteliere de calitate – un aspect la care noi am avut mari deficiențe” – spune ec. Carmen Lucuța, manager general al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Planurile CJ

„Astăzi reușim să adunăm trei secții – două din municipiu și una din Gurahonț – într-un spital nou, construit integral cu fonduri de la Consiliul Județean Arad, cu eforturi foarte mari. Dar lucrul acesta ne dă încredere și deja am gândit construcția a trei noi spitale pe care vrem să le finanțăm din surse provenind de la Compania Națională de Investiții și Programul Național de Dezvoltare Locală: un spital de psihiatrie la Căpâlnaș, un spital de oncologie în municipiul Arad și un complex pedaitric în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad” – conchide Iustin Cionca, președintele CJ Arad.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor