A venit pedeapsa pentru poliţistul Dărăbuţ

De Ioana Costas
23Comentarii
A venit pedeapsa pentru poliţistul Dărăbuţ
© Sentinţa primită de Claudiu Dărăbuţ nu este definitivă
Omul legii a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru vătămarea corporală a lui Alex Băltean.

Cu câteva zile înainte de Paşti, Judecătoria Arad a pronunţat sentinţa în dosarul în care poliţistul Claudiu Dărăbuţ de la Biroul Rutier a fost judecat pentru vătămare corporală. Pe lângă pedeapsa principală de 3 ani de închisoare cu suspendare, instanţa i-a aplicat poliţistului şi o pedeapsă complementară care îi interzice acestuia dreptul a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, precum şi dreptul de a comunica sau de a se apropia de persoana vătămată, toate pe o durată de 5 ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe penale.
Fapta a avut loc în luna iunie a anului trecut, într-o noapte, în incinta şi pe terasa unui restaurant din zona centrală a Aradului, acolo unde l-a lovit de mai multe ori cu pumnii pe Alex Băltean până când acesta a căzut, inconştient, la pământ. Băltean a fost transportat de urgenţă la un spital din Timişoara, în timp ce Dărăbuţ a „dispărut”.

Sentinţa

Poliţistul a cerut schimbarea încadrării juridice, însă instanţa i-a respins cererea. Ce spune Judecătoria în sentinţă? „Condamnă pe inculpatul Dărăbuţ Claudiu Ioan la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală. Suspendă executarea pedepsei principale şi accesorii aplicate inculpatului Dărăbuţ Claudiu Ioan sub supraveghere şi fixează termen de supraveghere de 4 (patru) ani. Impune inculpatului următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la serviciul de probaţiune Arad, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Impune inculpatului să frecventeze un program de reintegrare socială la alegerea Serviciului de Probaţiune Arad, derulat şi stabilit de acest serviciu. Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 80 zile în cadrul Consiliului Local al Comunei Vladimirescu sau al Consiliului Local al Oraşului Pecica. Deduce din pedeapsa de 3 ani închisoare durata reţinerii, durata arestării preventive şi durata arestului la domiciliu de la data de 13 iunie 2015 la data de 06 noiembrie 2015”, se arată în soluţia Judecătoriei Arad.

Zeci de mii de lei daune

Instanţa a luat hotărârea de a admite – în parte – acţiunea civilă formulată de Băltean Alex şi în consecinţa îl obligă pe Claudiu Dărăbuţ să-i plătească suma de 50.000 de lei (la care se va adăuga dobânda legală pentru perioada care se va scurge de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe până la data plăţii efective) şi la plata a 12.600 de lei daune materiale (la care se va adăuga dobânda legală pentru perioada care se va scurge de la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe până la data plăţii efective). De asemenea, Judecătoria Arad a hotărât să îl oblige pe poliţist la plata a 4.272 de lei către persoana vătămată cu titlu de cheltuieli judiciare.

Bun de plată şi la spitale

Instanţa a admis şi acţiunile civile formuate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, astfel că poliţistul trebuie să plătească celor două unităţi spitaliceşti sumele de 3.527,56 şi 2.564,85, cheltuieli de spitalizare aferente perioadei de internare a persoanei vătămate. Sentinţa Judecătoriei Arad nu este definitivă şi poate fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor