Acuzaţii grave la Vărădia de Mureş: excavări ilegale din ordinul primarului

De M.B.
Reactualizat la:
23Comentarii
Acuzaţii grave la Vărădia de Mureş: excavări ilegale din ordinul primarului
© FOTO: M.B.
Mai multe sesizări au fost depuse la autorităţi privind presupuse excavări ilegale, iar unii localnici cred că primăriţa Crina Melania Miculiţ vindea „la negru” balast, însă aceasta neagă categoric.

VĂRĂDIA DE MUREŞ. Câteva instituţii fac verificări la Vărădia de Mureş, în urma unor sesizări primite care fac referire la exploatarea ilegală a resurselor minerale. Mai precis, Primăria ar fi extras ilegal piatră şi balast din localităţile care formează comuna, pentru că nu a solicitat autorizaţii de la instituţiile competente, cum ar fi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM). Printre instituţiile sesizate se numără Garda de Mediu, Inspectoratul Judeţean în Construcţii, Consiliul Judeţean Arad şi Administraţia Bazinală Mureş – Sistemul de Gospodărire a Apelor Arad.

Primăria, ajutor la pescărie ilegală

Unii localnici suspectează de mult că primarul Crina Melania Miculiţ (PSD) ar avea interese directe legate de exploatarea resurselor minerale. De altfel, Primăria se judecă în instanţe cu SC Geomin SRL Timişoara, cea care deţine autorizaţie pentru exploatarea diabazelor prin Cariera „Valea Podului” din Vărădia de Mureş. Din cauza proceselor, firma nu poate exploata în zonă.

Una dintre sesizări a fost depusă, recent, la Garda de Mediu chiar de această firmă, care arată că în localitatea Juliţa, „în perioada iulie-octombrie 2017 s-au desfăşurat lucrări de amenajare a unui iaz piscicol, cu ajutorul angajaţilor şi utilajelor Primăriei comunei Vărădia de Mureş, fără autorizaţie”. Asta în condiţiile în care lucrările nu erau autorizate nici măcar de Primăria Vărădia de Mureş, care nu mai are un compartiment de urbanism de câţiva ani, nici de Consiliul Judeţean. Firma reclamă că „primarul este complice la această ilegalitate deoarece a furnizat serviciile de excavare”. „Mai mult decât atât, cetăţenii care locuiesc în aval de acest iaz piscicol se plâng că pârâul care curge pe Valea Juliţei este captat cu pompe pentru alimentarea iazului piscicol”, scrie în sesizare.

Unii loalnici susţin că primăriţa şi-a trimis angajaţii şi utilajele pentru că beneficiar al pescăriei ar fi fiul acesteia.

„Au săpat noaptea”

Ultima sesizare la autorităţi privind excavările fără autorizaţii este din 20 octombrie, însă anterior au fost depuse şi altele. S-a mai reclamat că în perioada mai – iunie, în zona haltei de cale ferată Vărădia de Mureş, în albia râului Mureş, angajaţii Primăriei „au desfăşurat activităţi ilegale de excavare balast, cu utilaje specifice lucrărilor miniere, fără a deţine vreun drept legal de exploatare”. „Cantităţile de agregate minerale extrase din albia râului Mureş au fost transportate cu mijloacele de transport ale Primăriei Vărădia de Mureş în mai multe localităţi”, scrie într-o sesizare. În acest caz, unii localnici ne-au declarat că „s-a lucrat şi noaptea”, iar o parte din balast ar fi fost vândut „la negru” unor clienţi din diferite localităţi.

Un consilier acuză

O altă sesizare, depusă în 12 aprilie, arată că în satul Nicolae Bălcescu „au fost desfăşurate activităţi ilegale de extracţie piatră”. Unul dintre consilierii locali ai comunei, Viorel Rus (ALDE), are şi el suspiciuni. El ne-a declarat că „exploatarea pietrei din acel deal s-a făcut fără niciun fel de autorizaţie”. „Întrebarea care se pune este unde a ajuns acea piatră. Din acel deal estimez că s-au extras sute de tone de piatră, lungimea de excavaţie fiind de vreo 15 metri, la o înălţime de până la 10 metri. Este o cantitate mare de agregate care a dispărut fără urmă. În plus, a apărut pericolul surpării dealului chiar lângă un drum circulat”, susţine consilierul.

Constatări pe teren

Administraţia Bazinală de Apă Mureş a efectuat un control în 19 iunie în zona haltei de cale ferată Vărădia de Mureş. Inspectorii au scris în raport că „s-au observat urme de la utilaje”, însă muncitorii nu au fost găsiţi excavând. „În urma discuţiilor purtate la faţa locului, domnul viceprimar Faur Sandu recunoaşte că Primăria Vărădia de Mureş, prin angajaţii acesteia, a excavat şi transportat agregate minerale din zona sesizată (…) fiind utilizate pentru amenajarea drumurilor comunale”, scrie în raportul întocmit în urma controlului.

Primăria a fost sancţionată atunci cu avertisment şi s-a impus nivelarea plajei.

În cazul excavărilor din dealul satului Nicolae Bălcescu, primăria a invocat, în timpul unui control efectuat de Consiliul Judeţean, nevoia de piatră pentru un drum din sat.

Afaceri cu balast?

Consilierul local Viorel Rus susţine că deţine dovezi audio din care ar rezulta că un şofer de basculantă al primăriei a încasat bani de la diverse persoane cărora le ducea acasă balast, iar „banii ajungeau la primăriţă, în timp ce angajatul îşi reţinea câteva zeci de lei”. Bărbatul ar fi încasat 100 – 200 de lei la fiecare transport, dar nu ar fi văzut niciodată chitanţe sau facturi. El ar fi primit doar asigurări verbale de la primăriţă că ea va face „taxare pe calculator”.

Deşi din înregistrări reiese că şoferul era speriat să nu fie prins de autorităţi, în condiţiile în care a observat că unii localnici filmau astfel de excavări ilegale, primăriţa i-ar fi spus: „nu îţi are nimeni treaba, eu sunt mai mare şi ca Poliţia aici”.

Neagă acuzaţiile

Primăriţa Crina Melania Miculiţ neagă acuzaţiile, declarând că nu a obţinut niciodată bani din vânzarea agregatelor, care ar fi fost folosite la lucrări în comună.

Referitor la pescăria din Juliţa la care au lucrat utilajele primăriei, Miculiţ susţine că nu-i aparţine fiului său, ci „unui vecin teribilist care s-a pus să sape fără autorizaţii”. Miculiţ nu a explicat însă de ce un angajat al primăriei a fost trimis la această lucrare neautorizată, spunând doar că beneficiarul a făcut o cerere la primărie pentru a închiria utilajul.

Privitor la dealul excavat în satul Nicolae Bălcescu, primăriţa spune că lucrările au fost necesare pentru că „dealul se surpa”. Acest lucru este negat însă de localnici, care susţin că dealul a început să se surpe abia după ce s-a extras piatră.

Primăriţa crede că toate sesizările depuse la autorităţi sunt „atacuri politice” (din partea consilierului ALDE) şi „răzbunări” ale firmei Geomin, care nu poate exploata resursele minerale din cauza proceselor iniţiate de primărie.

img-20171107-wa0011

img-20171107-wa0007

img-20171107-wa0012

img-20171107-wa0016

img-20171107-wa0026

img-20171107-wa0029

img-20171107-wa0027

 23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor