Al treilea termen pentru Filarmonică

De Eugen Rogojan
Al treilea termen pentru Filarmonică
© Finalul proiectului Foto: JA
Lucrările de reabilitare – restaurare a Palatului Cultural din Arad au început acum câțiva ani. Termenul oficial de finalizare, afișat pe panoul de informare al șantierului, este 22 iunie 2017.

Deși pe panoul de informare este trecută data de 22.06.2017 în dreptul rubricii „Data finalizării lucrărilor”, în cadrul ultimei vizite a presei pe șantierul Palatului Cultural, viceprimarul Călin Bibarț menționa că lucrările vor fi finalizate în toamna acestui an. La data aceea, viceprimarul spunea că restaurarea părții Palatului Cultural în care activează Filarmonica de Stat Arad va fi gata la timp pentru ca filarmonica să poată începe noua stagiune „acasă”.

Al treilea termen

Așadar, panoul ne spune 22 iunie, iar viceprimarul Călin Bibarț ne spunea că lucrările vor fi gata la începutul stagiunii 2017-2018. Întrebată despre data de finalizare a lucrărilor, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Municipiului Arad, Ralu Cotrău, a declarat pentru Jurnal Arădean/ aradon.ro că „lucrările se vor finaliza până la sfârșitul anului 2017”, însă nu la timp pentru începutul viitoarei stagiuni, așa că artiștii Filarmonicii vor continua să concerteze altundeva decât în propria „casa”.

Prelungirile

„Necesitatea execuției unor lucrări suplimentare la nivelul sălii de spectacol a împiedicat respectarea termenului inițial prevăzut pentru finalizarea lucrărilor. Astfel, a fost necesară o prelungire a contractului”, declară Ralu Cotrău, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.

Lucrările adăugate ulterior proiectului sunt achiziția și montajul unor echipamente de scenă, respectiv realizarea unei platforme mobile care să asigure legătura între parter și zona de scenă, realizarea a două trepte mobile pentru cor și realizarea a patru ștăngi mobile pentru reflectoare.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei a adăugat că „toate acestea sunt lucrări care se vor realiza în paralel cu cele în desfășurare. În plus, pentru amplasarea instrumentului muzical de tip orgă, este necesară construirea unui planșeu de susținere, la cinci metri de nivelul scenei”.

La final de stagiune

Pe 29 iunie va avea loc ultimul spectacol al actualei stagiuni a Filarmonicii de Stat Arad, în sala festivă a Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi”. Noua stagiune, 2017-2018, va începe în toamna acestui an, iar Filarmonica de Stat va continua să fie „musafir” al diferitelor clădiri din oraș. „Filarmonica de Stat Arad va continua să își susțină spectacolele la Casa Armatei, până ne vom putea întoarce acasă, în Palatul Cultural, deoarece alte spații în Arad nu sunt” – a declarat pentru Jurnal Arădean/ aradon.ro Doru Orban, managerul Filarmonicii de Stat Arad.

Întrebat despre orga ce urmează să fie instalată în Palatul Cultural, acesta a declarat că „garantăm că și numărul de spectatori va crește, iar abordarea și repertoriul Filarmonicii vor fi diferite, așa că Aradul va avea de câștigat, sperăm, deoarece pentru noi comunitatea arădeană este sfântă”.

Speranța

Rămânem cu speranța că, până la finalul anului, Filarmonica de Stat va avea șansa să se întoarcă acasă, în Palatul Cultural. Stagiunea 2017-2018 va începe, cel mai probabil, în prima săptămână a lunii octombrie, însă primele concerte ale stagiunii se vor susține în alte săli decât cea a Palatului Cultural. Putem doar să sperăm că vom avea șansa ca măcar Concertul de Anul Nou 2018 al Filarmonicii de Stat Arad să fie susținut, din nou, după câțiva ani, acasă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !