Ambulatoriul, făcut jumi-juma

De Alin Gherasim
2Comentarii
Aparatura va fi cumpărată pe credit FOTO: JA
Aparatura va fi cumpărată pe credit FOTO: JA
Până la urmă, nu am pierdut toate fondurile europene pentru Ambulatoriu, dar am ratat mai bine de jumătate dintre ele.

Povestea modernizării Ambulatoriului din cadrul Spitalului Judeţean Arad pare una fără de sfârşit. După ce am exultat când am aflat că şapte milioane de euro, bani europeni nerambursabili, vor intra în modernizarea spitalului nostru, am fost aduşi cu picioarele pe pământ când am văzut că licitaţiile pentru aparatură au fost întârziate, apoi anulate. De abia acum s-a organizat o nouă licitaţie pentru achiziţia de aparatură medicală. Un lucru este sigur: Uniunea Europeană nu ne va da bani pentru aparatură. În schimb, avem speranţa că vom primi măcar banii pentru lucrările de amenajare realizate deja la Ambulatoriu.

În cadrul şedinţei de Guvern din data de 9 decembrie, s-a luat o hotărâre care poate deveni portiţa noastră de scăpare. „Având în vedere faptul că perioada de eligibilitate a cheltuielilor efectuate în cadrul programelor 2007-2013 se încheie la 31 decembrie 2015, dar Comisia Europeană va rambursa cheltuielile declarate până la data de 31 martie 2017, când fiecare stat membru are obligația transmiterii la Comisie a documentelor ce formează <pachetul de închidere>, prin completarea articolului 2 din HG nr.678/2015 s-a prevăzut că autorităţile de management vor putea prelungi durata contractelor de finanţare după 31 decembrie 2015”, spun reprezentanţii Guvernului.

Pe banii noştri

Deşi vestea este una bună, asta nu înseamnă că vom mai primi bani. Pentru că tot reprezentanţii Guvernului spun că „prelungirea duratei contractelor se va face prin acte adiționale, iar cheltuielile aferente acestor prelungiri vor fi suportate de beneficiari din bugetul propriu”. Adică, mai precis, primim banii de la Uniunea Europeană pe ce am realizat până acum, dar de acum înainte plătim restul de cheltuieli. Asta dacă vrem banii europeni pentru ce s-a construit la Ambulatoriu. „Salutăm decizia Guvernului de a prelungi durata de contractare a proiectelor cu finanţare europeană. În forma aceasta, lucrările de amenajare şi compartimentare ale ambulatoriului vor fi decontate de Uniunea Europeană, iar achiziţia de aparatură medicală va fi susţinută financiar de Consiliul Judeţean Arad prin credit bancar sau prin credit guvernamental cu dobândă zero”, a spus Adrian Ţolea, vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad. Aşadar, lucrarea va fi plătită jumi-juma: aproximativ o jumătate de către Uniunea Europeană, iar restul de Consiliul Judeţean.

Despre ce sume e vorba

Potrivit calculelor celor de la CJA, lucrările de construcţii şi amenajare, dar şi dotarea ambulatoriului cu mobilier medical, au costat peste zece milioane de lei, banii urmând să ne fie trimişi de către Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte aparatura medicală, se estimează că aceasta va costa 15 milioane de lei, dar valoarea ar putea scădea odată cu licitaţia care se desfăşoară în prezent. Aşa că întregul proiect va fi împărţit cam în jumătate în ceea ce priveşte finanţarea.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor