„Amifranii”, cei mici şi cei mari

De Vasile Filip
Reactualizat la:
Pe scenă, trupa Mini Amifran FOTO: Alain Kauff
Pe scenă, trupa Mini Amifran FOTO: Alain Kauff
La cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Tânăr Francofon „Amifran”

Aşa după cum vă informam, primul spectacol pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, după deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Teatru Tânăr Francofon, a fost susţinut, conform tradiţiei, de trupa Mini Amifran. Şi, cum promiteam, vom reveni, cu câteva cuvinte despre această producţie. Este vorba de „C’est pas juste” („Nu e drept”), pus în scenă de Gabriela Pavel, în coregrafia Ioanei Lung şi cu complicitatea lui Claude Burneau şi Louis Calaferte.

Piesa vorbeşte despre felul în care copiii se opun aşa-zisei „discriminări” pe care o fac, uneori, părinţii. Dar dacă, în unele situaţii din viaţa cotidiană, cei mici constată nedreptăţi, comunicarea sinceră va fi cea care va rezolva conflictul. În caz contrar, ca şi copil, trăieşti cu senzaţia de a fi discriminat, ignorat, pedepsit fără motiv.

O adevărată magiciană în arta spectacolului, Gabi Pavel, i-a pus să dea viaţă personajelor aceste piese pe artiştii juniori Andrei Bodrogean, Paul Buda, Ana Căprariu, Ligia Cristea, Ariana Găicean, Mara Giurgea, Valentin Maria, Flavia Nicola, Antonia Nicoraş.

Două spectacole

Trupa „Amifran” (adică cei mari) vor susţine, în festival, două spectacole. Astfel, maine (27 octombrie) puteţi vedea pe scena teatrului arădean, de la ora 14.00, „La petite ONU” de Jean-Michel Ribes, premiat la festivalul Maski din Moscova (decembrie 2014) precum şi la Festivalul de Teatru Licean Francofon de la Pecs (2015). Ultima producţie a amifranilor „Auto – psy de petits crimes innocents”, după texte de Gérald Gruhn şi Vasile Leac, este programat pe miercuri (28 octombrie), de la ora 20.00. Va fi o reprezentaţie pe care amifranii o aşteaptă cu mari emoţii pentru că în sală vor fi prezenţi şi cei doi autori.

Ar mai fi de menţionat că Gérald Gruhn s-a oferit să conducă, în mod benevol, un atelier de producere de text – „Inventer des mots”- pentru elevii francofoni cu înclinaţii literare. Acesta se desfăşoară, în aceste zile, în sala multimedia a Colegiului Naţional „Moise Nicoară”.

Reamintim iubitorilor de teatru şi de limba franceză că intrarea la spectacolele din cadrul festivalului este gratuită.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !