„Amifranii” pleacă la Grenoble

De Vasile Filip
Reactualizat la:
Trupa de teatru francofon „Amifran”
Trupa de teatru francofon „Amifran”
Trupa de teatru francofon „Amifran” promovează un scriitor arădean în Franța.

Se împlinesc 15 ani de la prima participare a trupei de teatru licean francofon „Amifran”, cu spectacolul „Quand il faut marier Réformette”, după Vasile Alecsandri, la „Întâlnirile Teatrului Tânăr European” de la Grenoble. „15 ani de prezență neîntreruptă ceea ce nu reprezintă doar o probă de fidelitate ci și un semn al aprecierii de care s-au bucurat generațiile succesive de liceeni arădeni îndrăgostiți de teatru și de limba franceză în fața publicului din Grenoble – ne spune prof. Florin Didilescu, preşedintele Asociaţiei «Amifran». Organizate de către Centrul de Cercetări Culturale din Grenoble, «Întâlnirile” au devenit un prilej de contacte și de schimburi pe teme legate de practici și modalități de exprimare teatrală dintre tinerii din Europa și cei din Africa, America, Asia”.

La a 27-a ediție

Între 3 și 12 iulie, se desfăşoară a XXVII-a ediţie care reunește trupe, mai ales studențești, din Polonia, Spania, Anglia, Slovenia, Italia, Germania, Belgia, Grecia, Algeria, Vietnam, Canada și Franța.

amifran afis

Spectacolul pregătit de liceeni arădeni, „Autopsii ale unor mici crime nevinovate”, are ca element de noutate punerea în oglindă a doi autori, unul francez Gérald Gruhn și unul arădean, Vasile Leac și își propune să surprindă problematica specifică vârstei de liceu.

Patru reprezentaţii

Pentru participarea la festivalul de la Grenoble, trupa arădeană a programat patru reprezentaţii cu public. în sala Studio a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”: sâmbătă (de la orele 11 şi 18) şi astăzi (de la ora 11- la care am participat şi noi – diseară, de la ora 18). În realizarea spectacolului au fost implicați elevii: Patricia Batki, Andreea Lupei, Tudor Rusan, Valentin Sas, Andrei Maria, Iulia Fekete, Edward Horvath (de la Colegiul Național „Moise Nicoară”), Cristina Pavel, Theodora Bulgariu (Liceul German), Daniel Ștef (Colegiul Economic). În Franţa, liceeni arădeni vor juca joi, 9 iulie, de la ora 16.30, în sala Stekel a Conservatorului din Grenoble.

În afara acestei reprezentații, arădenii vor participa, în cadrul unor ateliere internaționale, la realizarea unui spectacol în aer liber inspirat de textul lui Bertolt Brecht „Teroare sub al Treilea Reich“ și care va fi prezentat în închiderea „Întâlnirilor” la Teatrul de vară din Grenoble.

Sprijin financiar

Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad, Centrul de cercetări culturale din Grenoble dar și cu contribuția financiară a părinților.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !