ANAF a „călcat” Zilele Aradului

De Adriana Barbu
79Comentarii
ANAF a „călcat” Zilele Aradului
Un weekend cu plânsete pentru comercianţii din Piaţa Avram Iancu. În loc de venituri cu duiumul, s-au ales cu amenzi.

Au sperat că va fi sărbătoare şi pentru ei, deşi în acele zile vor munci pe rupte. Şi au sperat că după lucru, când vor contabiliza rezultatele celor 11 zile de sărbătoare în care au muncit pe brânci, vor începe să zâmbească şi să îşi spună că a meritat efortul. Este vorba de comerciaţii care au ales să-şi închirieze standuri în Piaţa Avram Iancu şi pe strada Meţianu cu ocazia Zilelor Aradului şi să participe la târgul estival.

Totul a fost frumos până sâmbătă: arădenii au luat cu asalt mai în fiecare seară piaţa, aşa că cererea la produsele lor a fost una extrem de ridicată. Chiar şi în timpul zilei, arădenii păreau dornici să îşi cumpere produse de la târg şi să mănânce din produsele culinare oferite la tarabele de aici. Aşa au părut iniţial şi clienţii… ANAF.

Angajaţii ANAF, veniţi, din spusele celor controlaţi, de la Deva, în control la târgul estival din Arad, s-au aşezat frumos la coadă (au ales gheretele unde coada era mai mare) şi şi-au cumpărat produse de la comercianţii din Avram Iancu şi de pe Meţianu. Până să ajungă la rând, inspectorii au supravegheat modul în care se făcea vânzarea – cumpărarea. Când le-a venit rândul, au cumpărat produsul dorit şi au aşteptat să primească bonul fiscal. Dacă nu au primit nimic, au trecut… la amenzi. Unele chiar de 60.000 lei.

S-au dat şi avertismente pentru cei care nu au ajuns să dea un bon, două, din cauza aglomeraţiei de la gheretă, dar aveau bătute în casă suficiente vânzări cât să pară că nu au de gând, defel, să fraudeze statul. S-au dat şi amenzi mai mici, dar au fost şi cazuri în care pedeapsa a fost atât de mare încât comerciantul a decis să închidă „taraba” şi să pună punct definitiv afacerii de Zilele Aradului, cel puţin până la anul, când probabil amenda va fi plătită deja, iar visele reînnoite.

Duminică după-masa, doar trei sferturi din tarabele din piaţă erau deschise. Comercianţii de aici povesteau modul în care a descins ANAF la Zilele Aradului şi au etichetat, desigur, acţiunea în fel şi chip. Încercau să afle dacă inspectorii de la Deva au respectat şi ei legea întru totul, dar şi să calculeze efectul descinderii celor de la ANAF în oprirea de sâmbătă seara în piaţă.

Dincolo de lege, ilegalităţi, bonuri fiscale absente, de un lucru s-au plâns mai toţi comercianţii, cei amendaţi, cei avertizaţi, cei care au fost consideraţi corecţi: tonul cu care inspectorii ANAF au vorbit cu ei.

Duminică, în piaţă, veselia comercianţilor a fost înlocuită doar de frica lor şi de buna dispoziţie a cumpărătorilor, care nu s-au uitat dacă primesc sau nu bon fiscal.79Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor