Apa trece, Bănăţean rămâne

De Alin Gherasim
22Comentarii
Apa trece, Bănăţean rămâne
© Bănăţean şi-a asigurat un viitor... liniştit la Compania de Apă FOTO: JA
Gheorghe Bănăţean primeşte un nou mandat în fruntea Companiei de Apă Arad, salariul fiind… foarte mare.

13 mai 2017 – 13 mai 2021. Aceasta este perioada pentru care Gheorghe Bănăţean va semna un nou contract cu SC Compania de Apă Arad SA. Bănăţean rămâne, aşadar, director general al companiei pentru încă patru ani de zile. Mandatul directorului ia sfârşit în luna mai, anul acesta. Drept urmare, era nevoie de un nou contract de management semnat între Consiliul Judeţean Arad, în subordinea căruia se află Compania de Apă, şi viitorul director general.

Iar viitorul şef va rămâne acelaşi: Gheorghe Bănăţean. Ce va trebui să facă Bănăţean pentru a-şi duce mandatul la bun sfârşit? Să aducă la îndeplinire obiectivele şi criteriile de performanţă ale societății, să conceapă şi să aplice strategii şi/sau politici de dezvoltare a societăţii, să organizeze selectarea, angajarea şi concedierea personalului, să negocieze Contractul Colectiv de Muncă şi contractele individuale de muncă, să reprezinte societatea în relaţii cu terţe persoane fizice sau juridice, să încheie acte juridice, în numele şi pe seama societăţii, în limitele împuternicirii date de consiliul de administraţie, pentru realizarea scopului societăţii, să îndeplinească orice alte prerogative încredinţate de Adunarea Generală a Acţionarilor/Consiliul de Administraţie în condiţiile legii, plus alte câteva îndatoriri, toate enumerate la modul general. În schimb, când vorbim de beneficii, acestea sunt punctuale. Şi sunt multe. Şi mari.

Odată cu acest nou contract ce va fi încheiat între Compania de Apă şi Gheorghe Bănăţean, am aflat, relativ, răspunsul la o întrebare care îi macină pe mulţi dintre arădeni: cât câştigă directorul Companiei de Apă? Răspunsul: mult. Şi, pe lângă salariul mare, are şi alte beneficii. Dar să le luăm pe rând. Potrivit contractului de management ce urmează să intre în vigoare din data de 13 mai 2017, Bănăţean va câştiga de şase ori valoarea salariului mediu brut pe economie, salariu stabilit de Institutul Naţional de Statistică. Din păcate, institutul nu a publicat valoarea salariului mediu în anul 2016, dar avem datele pentru anul 2015: 2.555 de lei pe lună. Aşadar, dacă luăm acest salariu şi facem un calcul simplu, ajungem la concluzia că salariul lunar al lui Bănăţean va fi de 15.330 de lei brut. După scăderea impozitelor şi taxelor, Bănăţean va rămâne cu o sumă mai mare de 10.000 de lei pe lună.

Şi asta nu e tot. Aici vorbim strict de salariul fix. Dar Compania de Apă este mai darnică. Viitorul director ar mai putea încasa alte 12 salarii. Şi de această dată, vorbim despre încasarea de salarii brute. Adică 12 salarii de 15.330 de lei fiecare. Dar asta numai dacă directorul reuşeşte să „bifeze” indicatorii de performanţă. Lucru nu foarte greu de îndeplinit pentru că indicatorii nu sunt foarte greu de realizat. Aşadar, din oficiu, am putea adăuga sumele respective la venitul lui Bănăţean.

Şi alte beneficii

Dar directorul Companiei de Apă nu se va bucura numai de aceste venituri băneşte. Va avea şi multe alte beneficii. De exemplu, va folosi un automobil al CAA pentru care societatea va suporta atât cheltuielile legate de întreţinerea şi repararea automobilului, impozite, taxe, vignete interne/externe, cât şi cele de alimentare cu combustibil, dar şi un şoferul pus la dispoziţia directorului general. Bănăţean va mai putea beneficia de decontarea cheltuielilor de cazare, diurnă, transport pentru deplasările în interes de serviciu în ţară şi străinătate, de mijloacele de comunicare de serviciu, respectiv telefonie mobilă, internet, nelimitat, să participe la cursuri de pregătire tehnică şi de management, simpozioane şi alte manifestări interne şi externe, cheltuielile fiind asigurate de societate. În plus, Gheorghe Bănăţean va avea dreptul şi la un concediu de 30 de zile, faţă de 21, câte au salariaţii în mod normal. Mai mult decât atât, tot în contract se mai specifică un aspect foarte important: în cazul în care Bănăţean va duce mandatul la final şi va fi schimbat, va putea cere un loc de muncă în cadrul Companiei de Apă, conform cu pregătirea şi specializarea lui. O altă precizare din contractul de mandat ce urmează a fi semnat se referă la faptul că mandatul lui Bănăţean va putea fi prelungit cu alţi patru ani. Aşa că directorul şi-ar putea asigura opt ani de şefie.

După un scandal

Se pare că Gheorghe Bănăţean a reintrat în graţiile conducerii Consiliului Judeţean Arad. Asta chiar dacă la începutul anului 2016 era să rămână fără postul de director. La momentul respectiv, Adrian Ţolea, cel care conducea CJA, a încercat să debarce „armata” de şapte directori de la Compania de Apă. A făcut mai mulţi paşi, dar, până la urmă, încercarea lui a suferit un eşec. Asta şi după alegerile din vară, când şefia Consiliului Judeţean a fost preluată de Iustin Cionca. În războiul început de Ţolea, Bănăţean şi-a găsit aliaţi la care nu se aştepta nimeni, poate nici chiar el. Însuşi Gheorghe Falcă, primarul Aradului, unul dintre cei mai mari contestatori ai lui Bănăţean, şi-a schimbat punctul de vedere şi a sărit în apărarea directorului de la CAA. Şi, se pare, acesta ar fi fost norocul lui Bănăţean. Pentru că, alături de Falcă, în apărarea lui au mai sărit şi primarii din judeţ, punând presiune pe Ţolea. Acesta din urmă nu a abandonat lupta total, dar a lăsat-o „moale” de tot, până când războiul s-a stins de la sine. Ţinând cont de faptul că Falcă e în continuare la conducerea municipiului, iar Cionca la cea a judeţului, Bănăţean are toate şansele să îşi ducă mandatul la bun sfârşit. Şi nu doar a mandatului de patru ani, ci poate a unuia de opt ani.

Va fi „sânge”?

Numirea lui Bănăţean în fruntea Companiei de Apă are un singur hop de trecut: votul în Consiliul Judeţean. Dacă despre votul Puterii nu avem niciun dubiu, suntem foarte curioşi de atitudinea celor din Opoziţie. Aceştia ar putea porni un scandal în şedinţa care va avea loc vineri şi în cadrul căreia va fi votat contractul de management al lui Bănăţean. Întrebarea este dacă acest scandal va fi „mimat” sau nu. Pentru că, în momentul în care Ţolea a vrut să îl dea afară pe Bănăţean, toţi pesediştii din CJA au făcut front comun în jurul directorului de la Compania de Apă, protejându-l mai tare decât pe unul de al lor. Ce se va întâmpla vineri, rămâne de văzut.22Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor