O delegaţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad a participat, în perioada 13-16 septembrie 2012, la Bucureşti, la cea de-a XXXIII-a Aniversare a Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” şi Prima Ediţia a Workshop-ului Internaţional „RAMSES”, congres organizat de către Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” Bucureşti şi Societatea Română de Biologie Celulară.
Congresul s-a desfăşurat sub auspiciile Academiei Române. Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” Bucureşti este un institut de cercetare de excelenţă, o instituţie dinamică în ceea ce priveşte cercetarea, cu numeroase proiecte de cercetare naţionale şi internaţionale câştigate şi cu care Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad are un parteneriat de colaborare deosebit de activ. Pe de altă parte, Societatea Română de Biologie Celulară este o societate a comunităţii academice deosebit de activă, membră cu drepturi depline a European Life Scientist Organization (ELSO) şi este reprezentată prin doamna Acad. Maya Simionescu care este vicepreşedintele ELSO şi Director al Institutului de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” Bucureşti.
Sesiunea ştiinţifică a fost prezidată de către Acad. Maya Simionescu, membru titular al Academiei Române şi preşedinte al Societăţii Române de Biologie Celulară care a făcut o introducere deosebită în tematica conferinţei „Pe drumul cunoaşterii de la Biologie Celulară la Medicina Translaţională şi Regenerativă”. Doamna Acad. Maya Simionescu a evidenţiat faptul că IBPC este câştigătorul din 2009 a proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de cercetare în vederea creşterii competitivităţii în domeniul bolilor cardiovasculare, diabet şi obezitate”, acronim CARDIOPRO, proiect cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice”, Axa prioritară 2 – Competitivitate prin cercetare dezvoltare tehnologica şi inovare, operaţiunea 2.2.1: Dezvoltarea infrastructurii C-D existente si crearea de noi infrastructuri C-D (laboratoare, centre de cercetare), în valoare de 50.856.612 Lei.
Tematica sesiunilor ştiinţifice au cuprins studii şi cercetări de actualitate precum: Actualităţi în terapia cu celule stem, Tendinţe emergente ale biologiei celulare, Comportamentul molecular al celulelor stem mezenchimale din măduva osoasă umană, Abordarea cu celule stem adulte pentru regenerarea cardiovasculară. În cadrul acestei sesiuni, U.V.V.G. Arad a fost prezentă cu lucrări ştiinţifice de actualitate, studii şi cercetări realizate în cadrul Institutului de Ştiinţe ale Vieţii, a Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii şi a Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară. Lucrările elaborate de colectivul UVVG Arad au abordat tematici biomedicale diverse: Studiu ultrastructural al celulelor beta pancreatice a şoarecilor diabetizaţi şi trataţi cu pulbere din seminţe de schinduf; Rolul complexului ATAC histon acetiltransferază la Drosophila; Studii de microscopie optică şi electronică la dermatofite, cu corelaţii biomedicale.
Programul ştiinţific al conferinţei a cuprins şi desfăşurarea în paralel a unui workshop inetrnaţional „RAMSES” organizat împreună cu Universitatea de Medicină din Cairo, Egipt şi Universitatea Ludwig-Maximilians din Munchen, Germania.
Aşa cum ne-a declarat Preşedintele UVVG Arad, Prof. Univ. Dr. Aurel Ardelean, „colaborarea cu Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu” Bucureşti este avantajoasă pentru ambele instituţii, iar implicarea unor parteneri din străinătate nu poate decât să fortifice un parteneriat de cercetare-dezvoltare şi inovare durabil”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!