Aradul rămâne fără apă caldă de luni

De Alin Gherasim
Reactualizat la:
52Comentarii
Aradul rămâne fără apă caldă de luni
Aradul rămâne fără apă caldă de luni
E oficial: Compania de Apă sistează apa către CET, iar noi rămânem fără apă caldă la robinet.

Neînţelegerile dintre Compania de Apă Arad (CAA) şi CET Hidrocarburi au atins vineri punctul culminant. Cei de la companie au anunţat, într-un comunicat, că începând de luni, 7 decembrie, va sista furnizarea apei potabile către centrala termică. Prin ce se traduce această ştire pentru noi, arădenii? Simplu: rămânem fără apă caldă la robinet. „S.C. Compania de Apă Arad S.A anunţă consumatorii că începând cu data de 7 decembrie 2015 va fi sistată alimentarea cu apă potabilă a punctelor termice ale S.C. CET Hidrocarburi S.A Arad ca urmare a neachitarii restanţelor de plată.

Conform Hotărârii Consiliului de Administraţie a S.C Compania de Apă Arad S.A , nr. 124/ 30.10.2015, a fost aprobată eşalonarea debitului înregistrat de S.C CET Hidrocarburi S.A Arad, în sumă de 2.127.828,25 lei, în patru rate lunare. La plata ratelor lunare S.C. CET Hidrocarburi S.A Arad va achita şi contravaloarea facturilor curente şi valoarea penalităţilor calculate pentru suma rămasă de achitat. În cazul neachitarii oricărei rate eşalonate şi a facturii curente împreună cu penalităţile calculate, se va proceda la sistarea serviciului de apă şi canalizare fără o notificare prealabilă”, au anunţat cei de la Compania de Apă. CET Hidrocarburi şi-a plătit rata restantă, dar nu şi-a plătit şi factura pentru luna noiembrie. Aşa că CAA a decis să taie alimentarea cu apă către centrala termică.

CET încearcă să plătească

De cealaltă parte, cei de la CET se apără şi spun că fac tot posibilul să lichideze datoriile pe care le au la furnizorul de apă potabilă. „CET Hidrocarburi depune toate eforturile pentru a achita datoria față de Compania de Apă. Restanța este parte din factura lunii noiembrie, restanță din care am mai achitat chiar în această dimineață aproximativ 200.000 lei. Asigurăm populația că CET Hidrocarburi va depune toate eforturile, în măsura în care încasăm plățile, pentru a achita până la finele lunii decembrie datoria prevăzută în angajamentul de plată față de Compania de Apă”, a declarat Marina Plaveți, purtătorul de cuvânt al societății. Între războiul dinte cele două companii de stat se află arădenii, cei care vor avea de suferit, chiar dacă şi-au plătit consumul de apă caldă şi sunt cu facturile la zi. Şi asta pentru că CET Hidrocarburi încasează banii, dar aceştia dispar într-o „gaură neagră”. Populaţia plăteşte apa caldă şi căldura, dar, undeva pe drum, firul banilor se rupe. Pentru că CET nu mai apucă să îşi plătească facturile din banii populaţiei. Aşa că ajungem, pentru prima oară în istoria recentă a oraşului, să rămânem fără apă caldă la robinete, chiar dacă suntem buni platnici. Cu largul concurs al administraţiei locale, banii de la CET se „evaporă”, iar arădenii vor resimţi din plin acest lucru de luni, de când la robinet va curge doar apă rece. Dar, la cât tupeu au cei de la CET, s-ar putea ca acea apă rece să ne „fie băgată pe gât” ca şi apă caldă şi să o plătim la preț de apă caldă.


Negocierile ne dau apă

Reprezentanții Companiei de Apă Arad, ai CET Hidrocarburi şi ai Primăriei Arad s-au întâlnit vineri după amiază pentru a discuta problema apei calde din municipiu. În urma discuțiilor, dar şi datorită faptului că sărbătorile de iarnă ne bat la uşă, s-a decis că cei de la Compania de Apă va mai furniza apă către CET. “Consiliul de Administraţie a SC Compania de Apă Arad SA s-a întrunit într-o şedinţă extraordinară şi a hotărît că pentru minimul confort al populaţiei, în perioada sărbătorilor de iarnă, să nu sisteze furnizarea apei potabile către SC CET Hidrocarburi SA Arad, luni 7 decembrie 2015.
Sistarea furnizării apei potabile nu ar fi fost o consecinţă a acţiunilor SC Compania de Apă Arad SA ci urmare a nerespectării obligaţiilor contractuale ale SC CET Hidrocarburi SA Arad şi Primăriei Municipiului Arad, în calitate de acţionar majoritar.

Ca urmare a discuţiilor avute cu conducerea SC CET Hidrocarburi SA Arad reiese că există două hotărâri aprobate de Consiliul Local Arad care nu au fost puse în practică de conducerea Primăriei Arad, acest lucru însemnând încasări de 25 miliarde lei vechi pentru SC CET Hidrocarburi SA Arad. Conducerea SC CET Hidrocarburi SA Arad şi Primăria Arad nu au luat în considerare consecinţele neachitării la timp a obligaţiilor de plată şi ale sistării alimentării cu apă potabilă a punctelor termice aparţinând SC CET Hidrocarburi SA Arad, în contextul în care conducerea SC CET Hidrocarburi SA Arad a fost de acord cu eşalonarea datoriilor şi chiar şi le-a asumat.

Deoarece SC Compania de Apă Arad nu poate finanţa la nesfârşit SC CET Hidrocarburi ARAD SA în detrimentul său, Consiliul de Administratie al SC Compania de Apă Arad SA a hotărât să amâne sistarea furnizării apei potabile către SC CET Hidrocarburi SA Arad pentru data de 04.01.2016, în caz de neachitare a obligaţiilor de plată”, au anunțat cei de la Compania de Apă. Aşadar, am scăpat. Cel puțin până la începutul lunii ianuarie. Ce va fi după, depinde doar de CET şi dacă centrala își va plăti datoriile.

Taguri: , , , , , ,


52Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor