Arta aradeana la Budapesta

De Vasile Filip
Reactualizat la:
Arta aradeana la Budapesta
23 de artişti arădeni expun 53 de lucrări la Galeria „IX-XI” din B-dul Béla Bartok 1, Budapesta.

ARAD. La Galeria „IX-XI” din Bulevardul Béla Bartok 1, Budapesta, a avut loc, recent, vernisajul expoziţiei de pictură, sculptură şi grafică a 23 de artişti arădeni, membri ai U.A.P.
Manifestarea a avut loc la invitaţia directorului galeriei, Lászlo Dániel, un excelent pictor, ca schimb expoziţional, după ce şi U.A.P.Arad i-a găzduit, în august 2014, o admirabilă expoziţie personală de pictură, axată pe tema pelerinajului la bisericile cu hramul Fecioarei Maria din Europa Centrală (Ungaria, Croaţia, Slovacia, România).

53 de lucrări

Expoziţia artiştilor arădeni este compusă din 53 de lucrări, din care 41 lucrări de pictură şi grafică şi 12 sculpturi în lemn şi bronz, inspirat relaţionate în spaţiu cu lucrările de pe simeză, pe cele două nivele ale galeriei.
„Panotarea expoziţiei – ne-a spus artistul plastic onisim Colta – nu a fost uşor de făcut, având în vedere diversitatea stilistică, a modurilor de abordare a formei, cea tematică şi cromatică, ca şi cea dimensională a lucrărilor. Cu atât mai mult este de remarcat profesionalismul organizatorilor şi convertirea acestei diversităţi într-un ansamblu agreabil şi coerent”.

La vernisaj

Organizarea acestui schimb cultural nu ar fi fost posibilă fără susţinerea Primăriei Arad şi a Primăriei sectorului XI din Budapesta.
La vernisaj, Primăria Aradului a fost reprezentată de viceprimarul Levente Bognár, care şi răspunde de acţivităţile culturale ale oraşului, iar din partea budapestană, de omologul său pe probleme de cultură.
Fiecare a susţinut câte o alocuţiune, salutând oportunitatea acestui tip de relaţii, care sunt, evident, reciproc avantajoase.
Schimbul generos de publicaţii şi cataloage de expoziţii, care oglindesc potenţialul şi activitatea celor două asociaţii profesioniste, întăreşte, alături de expoziţiile propriu-zise, şansele cunoaşterii reciproce.
Publicul prezent la vernisaj a fost compus în special din artişti şi prieteni ai artei, dintre care unii cadre universitare din învăţământul artistic budapestan.
Expoziţia a fost foarte bine primită, stârnind sincere curiozităţi vizavi de tehnici, soluţii plastice, teme şi moduri de abordare a formelor.
Amfitrion a fost artistul Lászlo Dániel, directorul galeriei iar vernisarea a fost făcută de prof. univ. dr. Onisim Colta, curator al expoziţiei alături de Siska Szabo-Hajnalka, cea care a şi făcut oficiile de traducător.

În două expoziții

Astfel, în acest moment, artişti ai filialei arădene a U.A.P. sunt prezenţi simultan, în două expoziţii la Budapesta, aceasta, de la Galeria „IX-XI”, din cartierul Ghelert, şi cea intitulată „Omagiu lui Ovidiu Maitec”, de la Institutul Cultural Român, de pe Izso u. 5. Prima va fi deschisă până pe 15 februarie, după care este posibil să fie itinerată la Pécs, iar cea de I.C.R., până în 29 martie.

Pregătiri pentru Salon

Între timp, artiştii filialei U.A.P. Arad fac pregătiri pentru deschiderea, la Galeria „Delta”, „Salonului Anual de Artă, Arad 2015”.

Citat: „Este evident că în relaţia dintre două popoare, cultura este cel mai bun ambasador” (Onisim Colta)0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !