Artişti din Budapesta la „Clio”

De Vasile Filip
Artişti din Budapesta la „Clio”
Expoziţia „Omul de ceață – Omul de foc” a Asociației „Mednyánszky” din capitala Ungariei.

După cinci ani, artiştii plastici din Asociația „Mednyánszky” Budapesta revin la Arad cu o expoziţie.

De această dată ei au prezentat, joi seara, la sala „Clio” a Complexului Muzeal Arad, expoziţia cu titlul „Omul de ceață – Omul de foc”.

Vernisajul s-a bucurat de o apreciabilă prezenţă şi a fost moderat de curatorul expoziţiei, artistul plastic arădean Hajnalka Siska-Szabo (care a făcut şi traducerile în limba română).

În deschidere, viceprimarul Aradului, Levente Bognar, a arătat că „este o onoare pentru noi să putem avea aici această expoziţie (…) Asociaţia «Mednyánszky» şi-a propus „un dialog cultural în această regiune a Europei” şi „este important că Aradul devine partener în această colaborare, drept pentru care organizatorii merită felicitări”.

Bucurie deosebită

S-a adresat apoi iubitorilor de artă, prezenţi la vernisaj, preşedintele Asociaţiei, Andras Breznay:

„Vă salut cu drag, la vernisajul expoziției Asociației Mednyanszky, aici, la sala Clio. E o onoare și o bucurie deosebită că putem pentru a doua oară să vă prezentăm lucrările asociației. Prima noastră expoziţie a avut loc acum 5 ani, în 2011, tot aici, în Arad.

Atunci eram vicepreşedintele Asociaţiei, iar tematica expoziției era: „masivitate și vibrații”, temă care se referă la trăsăturile caracteristice marelui pictor maghiar din sec. XIX, Mednyánszky László, nume ce-l poartă şi Asociația noastră. Astfel cu această expoziție onorăm arta pictorului celebru, care a unit arta realistă din Barbison cu ușurința impresioniștilor.

Mednyánszky László

Era un pictor retras, și datorită acestei trăsături a cutreierat singur meleagurile de la Porțile de Fier până în munții Tatra, de la Ucraina până la Viena, având patima de a picta peisajele din zonele greu accesibile.

Cromatica lui s-a tot schimbat. La început privea lumea prin lentile palide, griuri monocrome, de aceea l-au considerat un „om de ceață”, dar culorile toamnei din Slovacia i-au schimbat dominanta cromatică în culori calde. Pictura lui Mednyanszky se concentrează pe om și natură, precum și pe relațiile dintre cele două.

Privind tablourile lui regăsim asocierea dintre peisaje și temperamentele oamenilor sangvinic și melancolic din Europa – Centrală. În jurnalul lui a remarcat că popoarele din această regiune, slovacii, maghiarii, românii, evreii au aceași soartă, care este determinată de conjunctura politică, economică, dar și influența naturii.

Din acest punct de vedere putem desprinde ars poetica acestui pictor, înclinaţia spre efectul culorilor calde și reci, dar şi căutarea esenței naturii.

35 de artişti

Ars poetica lui Mednyanszky, prin care unește omul și natura reprezintă firul acestei expoziții, iar varietatea lucrărilor sale prin acestă împletire devine unitară. În această expoziție colectivă participă 35 de artiști cu lucrări de pictură, grafică în diferite tehnici, și reliefuri din alamă.

Și asociația noastră s-a schimbat în ultimii 5 ani. Mulți artiști vârstnici au decedat, și locul lor a fost preluat de tineri. Această întinerire se vede și în cromatica expoziției.

E o bucurie deosebită că membrii asociației pot să se prezinte acum, în mare măsură prin lucrările expuse. Printre membrii noi aș aminti: pe Szurcsik József cu renume internațional și Gyulai Líviusz fiind un ilustrator renumit și artistul clujean premiat recent, Székely Géza. Astfel Asociația Mednyanszky întrunește artiști plastici din mai multe țări – avem membri și din Baia Mare, Cluj, Arad, – și solicită artiștii la o gândite unitară , o colaborare într-o artă fără granițe.

În acest fel arta vizuală devine afirmaţia de conexiune fără grai, în care artiștii plastici, care devin piloni într-o colaborare cultural-artistică, care îndeamnă artiștii și publicul la o gândire comună prin care să ne cunoaștem reciproc valorile culturale.

Acum ne-au onorat cu prezența artiştii dr. Imre Lajos, și Breznay Pál din Ungaria.

Mulţumiri

Mulțumiri d-lui viceprimar Levente Bognar și artistului plastic, membru al Asociației, Hajnalka Siska Szabó pentru organizarea expoziției. Ei ne-au oferit posibilitatea ca în 2011 aici să sărbătorim 20 de ani de la înființarea Asociației, iar acum tot aici sărbătorim 25 de ani de la înființare.

Din partea Asociației vă doresc o vizionare plăcută!”

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !