Asfalt contra agriculturii

De JA-A.G.
Noua autostradă desparte hotarul Nădlacului în două FOTO: JA
Noua autostradă desparte hotarul Nădlacului în două FOTO: JA
NĂDLAC. Nădlăcanii întâmpină o nouă problemă cu autostrada: şoseaua le taie accesul la terenurile agricole.

Autostrada Nădlac-Arad, care ar fi trebuit să fie o binecuvântare pentru locuitorii oraşului de pe graniţă, pare să semene acum tot mai mult cu un blestem. Problemele legate de acest tronson de pe coridorul IV paneuropean vin unele după altele, iar cetăţenii Nădlacului au avut tot timpul de suferit. După ce constructorii au intrat, în urmă cu aproximativ două luni, pe terenurile cultivate ale nădlăcanilor, acum cetăţenii oraşului de pe graniţă întâmpină o nouă problemă: autostrada pune piedică agriculturii din zonă. Iar situaţia ne-a fost relatată chiar de către primarul Nădlacului, Vasile Ciceac.

„Într-adevăr, există din nou o problemă cu autostrada. Iar vinovaţii sunt cei care au realizat studiul de fezabilitate. Acum cinci sau şase ani, când acesta a fost întocmit, nu s-a ţinut cont de faptul că agricultorii nu vor avea acces la terenurile arabile. Am discutat cu cei aflaţi în această situaţie şi vom încerca să intervenim pe oriunde se poate pentru a rezolva problema. Cu toate acestea, s-ar putea să fie puţin prea târziu”, ne-a explicat Ciceac. Din informaţiile primite de la nădlăcani, se pare că autostrada taie hotarul oraşului în două părţi: una spre Nădlac, iar cealaltă spre Arad. Pentru cei care au terenurile în partea dinspre Nădlac nu sunt probleme.

În schimb, cei care fac agricultură pe partea cealaltă a autostrăzii trebuie să ocolească mai multe de 12 kilometri pentru a avea acces la terenul arabil. Iar accesul este greoi, ţinând cont că utilajele agricole trebuie să circule pe DN 7, până la primul pod care asigură accesul spre terenuri. „Ar fi foarte greu pentru noi, cei care avem terenurile dincolo de autostradă, să trebuiască să ocolim atâta amar de drum până să ajungem la culturi. În plus, şi circulaţia pe DN 7 ar fi îngreunată de utilajele agricole care vor trebui să circule pe aici”, spune unul dintre agricultorii afectaţi de autostradă.

Liste de semnături

Pentru a sensibiliza într-o oarecare măsură autorităţile responsabile cu realizarea autostrăzii, nădlăcanii s-au mobilizat şi adună semnături. Iar cel mai potrivit loc pentru acest demers este chiar piaţa oraşului. De vreo trei săptămâni un grup de iniţiativă al oraşului merge în fiecare zi de joi în piaţă şi, după ce le explică concetăţenilor situaţia creată de construcţia autostrăzii, le solicită semnătura. „Este o idee foarte interesantă şi sperăm să ne ajute în demersul nostru de a solicita Ministerului Transporturilor realizarea unui pasaj rutier destinat agricultorilor”, spune primarul Vasile Ciceac. Acesta ne-a mai informat despre faptul că, până acum, au fost adunate deja 900 de semnături pentru realizarea unui pasaj. „Iar campania de adunare a semnăturilor va mai continua”, a mai declarat primarul.

Autostrada-problemă

Această problemă de pe autostrada Nădlac-Arad nu este singura. Încă din momentul deschiderii şantierului agricultorii nădlăcani au căzut victime în lupta cu şoseaua. În urma unei greşeli de proiectare, autostrada a fost construită pe terenurile agricole însămânţate deja de nădlăcani. Nici ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, şi nici premierul Emil Boc nu au vrut să comenteze situaţia, dar au dat asigurări că problema va fi rezolvată.

alin.gherasim@informmedia.ro0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !