Au dărâmat bariere în comunicare

De Diana Dutu
„Profa” Ecaterina Ani Jäger şi primii ei absolvenţi FOTO: DIANA DUŢU
„Profa” Ecaterina Ani Jäger şi primii ei absolvenţi FOTO: DIANA DUŢU
Au avut această şansă câţiva tineri cu handicap, membri ai AHNR Arad, care au învăţat să lucreze pe calculator.

A de la albină, M de la măr, F de la floare… Aşa sunt identificate tastele cu litere de pe laptop. Fiecare tastă are lipită pe ea imaginea albinei, a mărului, a florii… Doar aşa pot lucra pe calculator cei 16 „studenţi” din Arad, Felnac şi Socodor, membri ai Asociaţiei Handicapaţilor Neuromotor din Arad. Preşedinta asociaţiei, Ecaterina Ani Jäger, a jucat rolul profesoarei. Cursurile au avut loc în cadrul proiectului „E-comunicare”, derulat în perioada 2013-2015.

Mici-mari realizări

Pe lângă handicapul neuromotor sever, grav sau mediu de care suferă, beneficiarii proiectului mai au o serie de alte probleme. 14 din cei 16 nu ştiu să scrie şi să citească, niciunul dintre ei nefiind prins vreodată în sistemul educaţional. 11 dintre ei au fost depistaţi cu probleme de vedere şi au primit ochelari, prin acest proiect. Unul dintre beneficiari a fost diagnosticat cu hipoacuzie severă care s-a agravat cu timpul şi, în ciuda faptului că are 35 de ani, de-abia acum, graţie acestui proiect, s-a descoperit că are resturi de auz la urechea dreaptă. Ecaterina Ani Jäger povesteşte: „Cea mai mare bucurie a fost atunci când i-am pus lui Cristi casca pe cap, iar el a început să scoată sunete de bucurie. El, care până atunci nu scosese un sunet! Ne-am dat seama că Cristi aude muzica. Sunt atât de bucuroasă că am depistat că a început să audă! Vom face demersuri pentru a ajunge la medic, să i se facă o audiogramă şi, eventual, să-i procurăm un aparat auditiv.”

Absolvenţi cu diplomă

„Studenţii” beneficiari ai proiectului „E-comunicare” au fost împărţiţi în trei grupe, fiecare grupă având cursuri o dată pe săptămână. Şase dintre cursanţi au fost premiaţi, marţi, cu câte o diplomă „pentru absolvirea cursurilor de comunicare prin utilizarea programului Skype şi navigare pe internet”. Drept bonus, fiecare a primit în dar laptop-ul pe care a învăţat şi un set de căşti cu microfon.
A fost un moment extrem de emoţionant, în care au curs şi lacrimi. Pentru cei fără handicap, e destul de greu, poate imposibil, să înţeleagă bucuria „absolvenţilor”. Pentru că pentru noi, cei fără handicap, e o banalitate să lucrăm la calculator. Pentru ei, e realizare imensă. Pentru că viaţa lor se desfăşoară într-un mediu foarte restrâns. „Nu prea pleacă nicăieri de acasă, de aceea e foarte important să ştie să comunice. Primii şase absolvenţi ai cursurilor au reuşit să înveţe să acceseze programul Skype, să apeleze pe această cale prietenii, să acceseze Youtube, unde pot asculta muzica favorită sau pot viziona diverse materiale video” – spune Ecaterina Ani Jäger.

Proiectul

Propus spre finanţare în octombrie 2011, proiectul „E-comunicare” a fost agreat de Clubul Rotary Arad, Clubul Rotary Alzenau din Germania (Gerd Buttner), Fundaţia URSe.V. din Stuttgart (Elisabeth şi Reinhart Künstler şi Cornelia Deyhle). Partenerii filialei arădene a Asociaţiei Handicapaţilor Neuromotor în acest proiect sunt Direcţia de Dezvoltare şi Asistenţă Comunitară, Ana Ilica din Sântana şi Wolfgang Kriesemer din Germania.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !