Au spus „DA” pentru gratuităţi la tramvaie!

De Diana Dutu
16Comentarii
Au spus „DA” pentru gratuităţi la tramvaie!
© FOTO: EMANUEL COTUNA
Aleşii locali au aprobat, marţi, proiectul de hotărâre privind facilităţile acordate pe mijloacele de transport în comun.

Cu unanimitate de voturi, consilierii locali municipali au aprobat, în şedinţa ordinară de marţi, măsurile de protecție socială la transportul public local din municipiul Arad. Am mai scris despre aceste măsuri şi alte dăţi, când erau doar propuneri. Le prezentăm din nou acum, când sunt certitudini. Ele vor intra în vigoare începând de la 1 aprilie 2019.

Beneficiarii

Persoanele cu vârsta de peste 70 de ani, cu domiciliul sau reședința în municipiul Arad, beneficiază de gratuitate la transportul public local desfășurat cu tramvaiele și autobuzele pe raza municipiului Arad. Beneficiază, de asemenea, de gratuitate şi pensionarii, cu domiciliul sau reședința în municipiul Arad, care au venitul lunar mai mic de 1.200 lei.

Pensionarii, cu domiciliul sau reședința în municipiul Arad, care au venitul lunar mai mare de 1.200 lei, beneficiază de reducere cu 50% din prețul abonamentului la transportul public local desfășurat cu tramvaiele și autobuzele pe raza municipiului Arad.

Copiii preșcolari, elevii ciclului primar și gimnazial, elevii ciclului liceal și postliceal, cursuri de zi, cu domiciliul sau reședința în municipiul Arad, care frecventează unitățile de învățământ de pe raza municipiului Arad, beneficiază de gratuitate la transportul public local desfășurat cu tramvaiele și autobuzele pe raza municipiului Arad. Studenții din învățământul superior acreditat/autorizat, cursuri de zi beneficiază de reducere cu 50% din prețul abonamentului la transportul cu tramvaiul şi autobuzul.

Şi donatorii de sânge

Aşa cum se prefigura încă de la dezbaterea publică de săptămâna trecută, când alesul liberal Bogdan Boca a propus extinderea listei beneficiarilor de gratuităţi, CLM a stabilit – printr-un amendament aprobat cu unanimitate – ca donatorii de sânge cu domiciliul stabil în municipiul Arad să beneficieze de reducere 100% la transportul cu tramvaiul şi autobuzul, pe luna imediat următoare lunii în care donează sânge.

Amendamente respinse

Şi consilierul independent Marin Lupaş a propus două amendamente la proiectul de hotărâre vizând măsurile de protecție socială la transportul public local din municipiul Arad.

Primul dintre amendamente viza o facilitate pe care a solicitat-o şi USR în cadrul dezbaterii publice: persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Arad să beneficieze de gratuitate la transportul public local, desfăşurat cu tramvaiele şi autobuzele pe raza municipiului Arad. Cel de al doilea amendament propus de Marin Lupaş se referea la persoanele ale căror venituri cumulate nu depăşesc salariul minim pe economie. Alesul independent ar fi dorit ca acestea să beneficieze de reducere cu 50% din preţul abonamentului la transportul cu tramvaiul şi autobuzul. Ambele amendamente au fost respinse, cu 8 voturi „pentru” şi 14 abţineri.

Vizarea, (şi) la centrele de zi pentru vârstnici

Şi viceprimarul Levente Bognar a propus un amendament, care a fost aprobat cu unanimitate: „Vizarea legitimaţiei/ cardului se realizează semestrial, cu prezentarea buletinului sau a cărţii de identitate în perioada 8-24 a primei luni din semestru la punctele de eliberare a legitimaţiilor/ cardurilor din: Staţia de tramvai Fortuna, Staţia de tramvai Podgoria, Staţia de tramvai Piaţa Romană, Dispecerat UTA sau la centrele de zi pentru vârstnici de pe raza municipiului Arad.”

Cât mai mulţi călători!

Imediat după încheierea şedinţei CLM, Claudiu Godja, director al Companiei de Transport Public Arad, ne-a declarat: „Ne bucurăm pentru că prin această hotărâre se va dezvolta transportul public, în sensul atragerii cetăţenilor spre utilizarea acestui mijloc de transport şi, implicit, reducerea poluării în oraş. (…) Noi ne gândiserăm la patru puncte de distribuţie pentru eliberarea legitimaţiilor de călătorie. Prin amendamentul adoptat în Consiliu, vom colabora şi cu centrele de zi pentru vârstnici pentru a distribui mult mai uşor în rândul pensionarilor aceste legitimaţii. În ceea ce priveşte elevii, vom forma echipe care vor merge în şcoli şi vom fi mult mai aproape de elevi, iar aceştia nu vor mai fi puşi pe drumuri. Sperăm ca numărul elevilor care aleg să călătorească cu mijloacele de transport public să fie cât mai mare.”

Costuri

Potrivit Primăriei, costurile anuale generate de aceste facilităţi s-ar putea ridica la aproximativ 1,2 milioane de lei, în funcţie de numărul celor care vor solicita eliberarea legitimaţiilor de călătorie gratuite.16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor