Avertisment de la Arad: „România va rămâne fără medici de familie!”

4Comentarii
Avertisment de la Arad: „România va rămâne fără medici de familie!”
Societatea Medicilor de Familie din Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş a tras mai multe semnale de alarmă privind viitorul medicinei primare.

O dezbatere publică cu greutate şi o concluzie dureroasă: rămânem încet, încet fără medici de familie. Dezbaterea publică organizată la Arad pe tema „Finanţarea medicinei primare – importanţă şi necesitate prezentă. Măsuri şi perspective”, organizată de Societatea Medicilor de Familie din Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş şi Consiliul Local Civic Arad şi desfăşurată în amfiteatrul Aula Magna al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, a evidenţiat faptul că, în zece ani, România va rămâne fără 60% din medicii de familie!

Iar concluziile triste nu s-au oprit doar aici. S-au mai subliniat probleme grave ale medicinei primare: neatractivitatea, cauzată, în principal, de factorul financiar, precum şi de restricţiile impuse în detrimentul desfăşurării actului medical. Totul în condiţiile în care veniturile cabinetelor de medicina familiei depind într-o proporţie de aproximativ 95% de contractul cu CNAS care este un „contract captiv”. Medicii prezenţi la dezbatere au precizat printre altele că, deşi este un contract de prestări servicii medicale, acesta este „negociat” doar între Ministerul Sănătăţii şi CNAS, fiind stufos şi plin de obligaţii impuse şi renegociate furnizorilor de servicii mediale.

6 în loc de 15%

„De asemenea, deşi medicina primară este o activitate exclusiv privată, este interzisă aplicarea tarifelor de cabinet în dauna celor impuse de CNAS. La nivel naţional, asistenţei medicale primare îi este alocat, din totalul fondurilor destinate sănătăţii, un procent sub 6% – cel mai mic procent din Europa, unde media este de 9-15%, iar acest procent scade anual contrar indicaţiilor şi recomandărilor exprese ale Uniunii Europene, Băncii Mondiale şi Fondului Monetar. Totul în condiţiile în care medicina de familie se adresează întregii populaţii şi soluţionează aproximativ 75% din totalul cazurilor raportate la nivel naţional. Deşi mai mult de jumătate din populaţia României se află în mediu rural, iar medicul de familie este de cele mai multe ori unicul furnizor de servicii medicale accesibil pentru această categorie de populaţie, tocmai asistenţa medicală primară, nu este finanţată în mod corespunzător”, se arată în comunicatul remis la final de dezbatere de organizatorii întrunirii.

Tot aici se mai arată că „în cadrul dezbaterii, reprezentanţii CNAS au fost, la nivel declarativ, de acord atât cu problemele expuse, cât şi cu necesitatea unei schimbări de optică, dar, din păcate, de peste zece ani se discută aceleaşi probleme fără niciun rezultat concret”.

Ironii pentru absenţă

Nu au lipsit din informare nici ironiile în condiţiile în care cei care pot decide soarta medicinei de familie au lipsit, cu desăvârşire, de la dezbatere: „Organizatorii ţin să mulţumească tuturor celor care pot decide efectiv soarta medicinei de familie şi implicit a pacienţilor şi anume: Ministerului Sănăţăţii, Ministerului Finanţelor, cât şi parlamentarilor, menţionând că toţi aceştia au lipsit cu desăvârşire de la dezbatere. Cu toate acestea, concluziile dezbaterii şi măsurile propuse de organizatori vor fi trimise sub forma unei Rezoluţii decidenţilor, în ciuda dezinteresului acestora”.

Şi câteva mulţumiri

Câţiva oficiali locali au fost însă prezenţi la eveniment iar organizatorii , în frunte cu dr. Adrian Dărăbanţiu, preşedinte SMFA, şi dr. Daniel Popovici, preşedinte SMFCS, au ţinut să le mulţumească lor pentru timpul alocat: „Salutăm prezenţa la această dezbatere a domnului prof.univ.dr. Aurel Ardelean, rector fondator şi preşedintele UVVG, care a transmis un mesaj de susținere pentru această ramură a medicinei. Printre oficialități au răspuns invitației reprezentanți ai administrației locale, județene din cele cinci județe menționate mai sus, Aradul fiind reprezentat de primarul Gheorghe Falcă și vicepreședintele Consiliului Județean, Sergiu Bîlcea”.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor