Avertizari la vanzarea imobilelor

De Adriana Barbu
Reactualizat la:
Avertizari la vanzarea imobilelor
Proprietarii care vor să vândă clădirile-monument istoric ar putea primi avertizări de la Primăria Arad. Dar încă se fac calcule.

ARAD. Ne cad clădirile istorice în cap. Şi nu e o parabolă ci adevărul gol-goluţ cu care se confruntă Aradul. Iar povestea nu este de ieri de azi, ci de ani buni. Tot degeaba, căci până la această oră nu s-a luat nici o măsură care să ne protejeze pe noi, trecătorii. Ultima variantă propusă de primar consilierilor locali a fost remiterea de avertismente celor care au imobile ce stau să cadă pe trotuare şi şosele, pe pietoni şi maşini. Dar astfel de avertismente nu vor ajunge la toţi, ci doar la cei care intenţionează să vândă imobile istorice şi sunt obligaţi să ofere mai întâi spre vânzare apartamentul sau clădirea autorităţii locale.

S-a discutat acest aspect la ultima dintre şedinţele ordinare CLM, cea din luna aprilie, atunci când, printre altele, consilierii au fost chemaţi să voteze „neexercitarea dreptului de preemţiune cu privire la achiziţionarea unui imobil situat în Arad, Bulevardul Vasile Milea nr.1 – Bulevardul Revoluţiei nr. 73, apartament 15”.

Primul care a atins subiectul dureros a fost, aşa cum ne-am obişnuit deja, viceprimarul Bognar Levente. Acesta a precizat că se va abţine de la votarea proiectului prin care Primăria refuză oferta proprietarilor apartamentului 15.

Argumentul lui Bognar: ar înclina pentru cumpărarea spaţiului respectiv, în condiţiile în care este vorba de un apartament într-o clădire monument istoric, care s-ar putea degrada total dacă nu va fi luată în grija Primăriei (instituţie care şi deţine o parte din imobil).

Bognar Levente a recunoscut şi faptul că propunerea sa nu este cea mai apropiată de realitatea financiară a momentului, fapt pentru care a subliniat că, în cazul în care astfel de proiecte vor primi pe viitor votul aleşilor (aşa cum se întâmplă întotdeauna), avizul să vină însoţit şi de o avertizare în care proprietarii să fie informaţi că trebuie să-şi facă datoria faţă de clădirea pe care o deţin. „Trebuie să avem iniţiativa de a-i chema pe proprietari la discuţii şi să-i avertizăm că au menirea de a-şi face datoria. Ca atare, la acest proiect vă propun o recomandare: să-i avertizăm pe aceşti proprietari că a sosit momenul să-şi respecte obligaţiile faţă de bunurile imobile pe care le deţin”.

Pe lista de intervenţii

Deşi astfel de proiecte de neexercitare a dreptului Primăriei de a cumpăra cu prioritate imobilele declarate monument istoric trec de obicei ca prin brânză de aleşi, la ultima şedinţă, pe acest ultim imobil situaţia a stat altfel. Edilul local, Gheorghe Falcă, a intervenit imediat după Bognar Levente, precizând faptul că „poate ar trebui să votăm pentru amânarea acestui proiect”. Falcă a indicat şi faptul că este de părere că ar trebui invitaţi la Primărie proprietarii care vor să vândă imobile istorice, dar şi pe cei care vor să cumpere astfel de imobile pentru a le atrage atenţia că sunt obligaţi să le reabiliteze, mai ales dacă se află pe lista de intervenţii stabilită de Municipalitate (un număr de 57 de clădiri monumente istorice). Edilul şi-a exprimat şi speranţa că atunci când vor avea loc astfel de vânzări de imobile-monument istoric acestea să se facă odată cu reabilitarea faţadelor şi a acoperişurilor.

Nu încă

Dar încă niciuna dintre măsurile expuse în ultima şedinţă CLM (şi niciuna dintre cele spuse în trecut) nu s-au transformat în decizii CLM, deci în obligaţii clare pentru arădeni. Totul a rămas la nivel de păreri, recomandări şi poate… viitoare avertismente.

Singura noutate a fost că proiectul privind neexercitarea dreptului de preemţiune cu privire la achiziţionarea apartamentului nr. 15 de pe Bulevardul Vasile Milea nr.1 – Bulevardul Revoluţiei nr. 73 a fost amânat de la vot. Va fi votat într-o altă şedinţă sau…

Un exemplu?

E posibil ca Primăria Arad să decidă se renoveze pe banii săi întreg imobilul care găzduieşte şi apartamentul nr. 15 de pe Vasile Milea nr.1 – Bulevardul Revoluţiei nr.73. Cel puţin aşa a lăsat de înţeles primarul Aradului care, la acel moment, considera că ar trebui dat un exemplu, care să se facă auzit în municipiu. Cel mai probabil, deşi nu s-a vorbit clar despre acest fapt, banii cheltuiţi pe reabilitare faţadei, a acoperişului şi a turnului ar urma să fie recuperaţi de la proprietari.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !