aradon.ro Web analytics

Avertizari la vanzarea imobilelor

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Proprietarii care vor să vândă clădirile-monument istoric ar putea primi avertizări de la Primăria Arad. Dar încă se fac calcule.
Scris de Adriana Barbu - Proprietarii care vor să vândă clădirile-monument istoric ar putea primi avertizări de la Primăria Arad. Dar încă se fac calcule.

ARAD. Ne cad clădirile istorice în cap. Şi nu e o parabolă ci adevărul gol-goluţ cu care se confruntă Aradul. Iar povestea nu este de ieri de azi, ci de ani buni. Tot degeaba, căci până la această oră nu s-a luat nici o măsură care să ne protejeze pe noi, trecătorii. Ultima variantă propusă de primar consilierilor locali a fost remiterea de avertismente celor care au imobile ce stau să cadă pe trotuare şi şosele, pe pietoni şi maşini. Dar astfel de avertismente nu vor ajunge la toţi, ci doar la cei care intenţionează să vândă imobile istorice şi sunt obligaţi să ofere mai întâi spre vânzare apartamentul sau clădirea autorităţii locale.

S-a discutat acest aspect la ultima dintre şedinţele ordinare CLM, cea din luna aprilie, atunci când, printre altele, consilierii au fost chemaţi să voteze „neexercitarea dreptului de preemţiune cu privire la achiziţionarea unui imobil situat în Arad, Bulevardul Vasile Milea nr.1 – Bulevardul Revoluţiei nr. 73, apartament 15”.

Primul care a atins subiectul dureros a fost, aşa cum ne-am obişnuit deja, viceprimarul Bognar Levente. Acesta a precizat că se va abţine de la votarea proiectului prin care Primăria refuză oferta proprietarilor apartamentului 15.

Argumentul lui Bognar: ar înclina pentru cumpărarea spaţiului respectiv, în condiţiile în care este vorba de un apartament într-o clădire monument istoric, care s-ar putea degrada total dacă nu va fi luată în grija Primăriei (instituţie care şi deţine o parte din imobil).

Bognar Levente a recunoscut şi faptul că propunerea sa nu este cea mai apropiată de realitatea financiară a momentului, fapt pentru care a subliniat că, în cazul în care astfel de proiecte vor primi pe viitor votul aleşilor (aşa cum se întâmplă întotdeauna), avizul să vină însoţit şi de o avertizare în care proprietarii să fie informaţi că trebuie să-şi facă datoria faţă de clădirea pe care o deţin. „Trebuie să avem iniţiativa de a-i chema pe proprietari la discuţii şi să-i avertizăm că au menirea de a-şi face datoria. Ca atare, la acest proiect vă propun o recomandare: să-i avertizăm pe aceşti proprietari că a sosit momenul să-şi respecte obligaţiile faţă de bunurile imobile pe care le deţin”.

Pe lista de intervenţii

Deşi astfel de proiecte de neexercitare a dreptului Primăriei de a cumpăra cu prioritate imobilele declarate monument istoric trec de obicei ca prin brânză de aleşi, la ultima şedinţă, pe acest ultim imobil situaţia a stat altfel. Edilul local, Gheorghe Falcă, a intervenit imediat după Bognar Levente, precizând faptul că „poate ar trebui să votăm pentru amânarea acestui proiect”. Falcă a indicat şi faptul că este de părere că ar trebui invitaţi la Primărie proprietarii care vor să vândă imobile istorice, dar şi pe cei care vor să cumpere astfel de imobile pentru a le atrage atenţia că sunt obligaţi să le reabiliteze, mai ales dacă se află pe lista de intervenţii stabilită de Municipalitate (un număr de 57 de clădiri monumente istorice). Edilul şi-a exprimat şi speranţa că atunci când vor avea loc astfel de vânzări de imobile-monument istoric acestea să se facă odată cu reabilitarea faţadelor şi a acoperişurilor.

Nu încă

Dar încă niciuna dintre măsurile expuse în ultima şedinţă CLM (şi niciuna dintre cele spuse în trecut) nu s-au transformat în decizii CLM, deci în obligaţii clare pentru arădeni. Totul a rămas la nivel de păreri, recomandări şi poate… viitoare avertismente.

Singura noutate a fost că proiectul privind neexercitarea dreptului de preemţiune cu privire la achiziţionarea apartamentului nr. 15 de pe Bulevardul Vasile Milea nr.1 – Bulevardul Revoluţiei nr. 73 a fost amânat de la vot. Va fi votat într-o altă şedinţă sau…

Un exemplu?

E posibil ca Primăria Arad să decidă se renoveze pe banii săi întreg imobilul care găzduieşte şi apartamentul nr. 15 de pe Vasile Milea nr.1 – Bulevardul Revoluţiei nr.73. Cel puţin aşa a lăsat de înţeles primarul Aradului care, la acel moment, considera că ar trebui dat un exemplu, care să se facă auzit în municipiu. Cel mai probabil, deşi nu s-a vorbit clar despre acest fapt, banii cheltuiţi pe reabilitare faţadei, a acoperişului şi a turnului ar urma să fie recuperaţi de la proprietari.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Ştiri sportive

  Ana-Maria Popescu și-a anunțat retragerea
  Ana-Maria Popescu își încheie după 20 de ani cariera de sportivă pentru că nu mai are motivație.

  Local

  Un arădean a fost amendat de jandarmi cu 1.000 de lei pentru injurii aduse pe o rețea de socializare
  Marți după-amiază, un echipaj de Jandarmerie s-a sesizat din oficiu după ce un bărbat a adus injurii și expresii jignitoare, printr-un comentariu, la o postare făcută de către o persoană juridică pe o rețea de socializare. Injuriile erau adresate atât autorului postării respective, cât și subiecților prezentați în text. 1

  Local

  Se deschid ofertele pentru pasajul din Micălaca
  CNAIR va deschide în data de 13 decembrie ofertele primite de la firme pentru finalizarea pasajului din Micălaca. 1

  Local

  Masa pe roți pentru bunicii comunității
  Un proiect pentru sufletul comunității, demarat de Cantina Sfântul Nicolae, pentru 170 de bunici din comunitatea arădeană.

  Local

  13 centre din județ – pregătite pentru vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani
  În municipiu, lista nu a fost încă definitivată. Vaccinarea ar putea începe la mijlocul lunii decembrie. 1

  România

  Noile măsuri restrictive aplicate în perioada sărbătorilor de iarnă persoanelor care sosesc în România
  Guvernul a transmis, marţi, măsurile stabilite de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru persoanele care sosesc în România în perioada sărbătorilor de iarnă.

  Mapamond

  Elveția a autorizat folosirea capsulelor SARCO pentru sinucidere asistată
  Capsulele „Sarco” induc moartea prin sufocare, fără senzația de panică. Capsulele pentru sinuciderea asistată sunt controlate de către pacient. Doar în 2020, 1300 de oameni au ales sinuciderea asistată, în Elveția. 1

  Mapamond

  Schimbare majoră în Emiratele Arabe Unite: țara își mută weekendul
  Emiratele Arabe Unite devin singurul stat din Golf care nu va mai avea un weekend de vineri până sâmbătă. UAE îşi reduc săptămâna de lucru la patru zile şi jumătate şi îşi mută weekendul care tradiţional era de vineri până sâmbătă. Schimbările vor intra în vigoare de la 1 ianuarie şi vor fi obligatorii pentru tot sectorul public.

  Local

  Mersul Trenurilor 2022 aduce curse noi în Arad
  CFR Călători informează că, începând cu data de 12 decembrie 2021, intră în vigoare noul Mers al Trenurilor 2021-2022, ce va fi valabil până la data de 10 decembrie 2022. 3

  aradon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.