Bacul pe gustul elevilor

De Monica Ardelean
3Comentarii
Probele orale vor să fie notate FOTO:FAN
Probele orale vor să fie notate FOTO:FAN
ARAD. Elevii arădeni au răspuns la chestionarele propuse Ministerul educaţiei pentru bacalaureatul 2013.

Au răspuns peste 8500 din cei peste 12.000 de elevi arădeni ai claselor a IX şi a XI-a care au fost întrebaţi ce aşteptări au ei de la bacalaureatul ce îi aşteaptă anul viitor. E vorba de chestionarele pe care Ministerul Educaţiei le-a trimis în judeţe pentru a afla care sunt, de fapt, dorinţele elevilor de clasa a XI-a, cum văd ei examenul de bacalaureat care îi aşteaptă anul viitor.

Opţiunile lor au fost din cele mai diverse dar cam toate au avut un numitor comun: nu e prea bine cum e acum. „Răspunsurile la chestionare au fost trimise la Bucureşti unde vor fi centralizate şi cu siguranţă opţiunile elevilor vor fi analizate. Chiar dacă unele dintre ele nu pot fi aplicate, sunt foarte multe care cu siguranţă vor fi luate în considerare” a declarat Claudius Mladin, inspector şcolar general la IŞJ Arad.

Subiecte uşoare la mate

Fără doar şi poate proba care le dă cele mai mari bătăi de cap este cea la matematică. Propunerea lor este ca subiectele să fie mai uşoare sau există propuneri ca matematica să fie scoasă din lista obligatorie de examene pentru bacalaureat.

Dar, în schimb vor să fie reintrodusă proba de sport ca opţiune în lista materiilor la alegere. Şi tot păstrând trendul anti-matematică, elevii au mai propus un bac cu trei probe: limba maternă (română), o limbă modernă şi una la alegere din profil. Şi obligatoriu un bacalaureat diferenţiat tipuri de învăţământ.(teoretic, tehnologic, vocaţional).

Note pentru tot

O altă doleanţă care a întrunit mai multe voturi a fost ca atât probele orale de competenţă cât şi atestatele obţinute la finalul clasei a XII-a să fie cuantificate în note şi să fie luate în calcul la media finală a bacalaureatului. Altfel spus, orice examen au de dat să fie notat şi să merite să înveţe pentru el.

Bacul diferenţiat pe…zone

Unul din cele mai inedite variante de bacalaureat a fost cea în care s-a propus ca subiectele să fie diferenţiate în funcţie de zonă. Mai exact să fie subiecte pentru mediul rural şi cu totul alte subiecte (sau măcar cu un alt grad de dificultate) pentru mediul urban.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor