Bani prin conducta de gaz

De Diana Dutu
Reactualizat la:
4Comentarii
Conducta de gaze naturale Nabucco va traversa teritoriul a cinci judeţe din România FOTO: FAN
Conducta de gaze naturale Nabucco va traversa teritoriul a cinci judeţe din România FOTO: FAN
Nabucco va despăgubi 16.000 de proprietari de terenuri și construcții din cinci județe, între care şi Aradul.

ARAD. Guvernul pregăteşte crearea cadrului legislativ pentru acordarea unor compensaţii şi despăgubiri către cetăţenii afectaţi de proiectul Nabucco. Este vorba de aproximativ 16.000 de persoane din judeţele Dolj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Timiş şi Arad – atât proprietarii imobilelor afectate de construcţia, existenţa şi operarea conductei de gaze naturale Nabucco, cât şi titularii oricăror activităţi de natură comercială, industrială sau agricolă, desfăşurate pe orice bază sau cu orice titlu, pe sau asupra imobilelor afectate de conducta de gaze naturale Nabucco.

Din cei 471,480 km – cât măsoară traseul românesc al conductei – aproximativ 10% (49,208 km, mai exact) vor străbate teritoriul administrativ al judeţului nostru. Localităţile arădene afectate de traversarea conductei de gaz sunt: Şagu, Vinga, Secusigiu, Semlac, Şeitin, Nădlac şi Arad. Pe teritoriul judetului Arad ar mai urma să fie montate o staţie de import gaze naturale, în zona Arad şi o staţie de măsurare comercială la predare a gazelor naturale, la Nădlac.

Consiliul Judetean Arad a emis încă din 2010 certificatul de urbanism pentru conducta de gaz Nabucco, la vremea aceea apreciindu-se că proiectul va aduce investiţii de 100 de milioane de euro în judeţul nostru.

Proiect de lege

Ministerul Economiei a elaborat, zilele trecute, un proiect de lege care conferă companiei Nabucco România dreptul de superficie şi servitute asupra terenurilor pe care va fi construit gazoductul, fără a necesita consimţământul prealabil din partea proprietarilor actuali sau a titularilor de activităţi asupra terenurilor, cu condiţia plăţii unei compensaţii. Această prevedere este necesară, susține Executivul, întrucât, în caz contrar, există riscul ca, până la soluționarea eventualelor divergențe de către instanțele de judecată, demararea lucrărilor de construcție la proiectul Nabucco pe teritoriul României să fie blocată pe o perioadă lungă, de până la trei ani.

Compensaţia

„Compensaţia va fi compusă din două elemente, respectiv indemnizaţia care va fi plătită proprietarilor terenurilor în schimbul limitărilor aduse dreptului de folosinţă asupra terenurilor ca urmare a construirii şi operării proiectului Nabucco, şi despăgubirile pentru daunele (dacă vor exista) suferite cu ocazia executării lucrărilor aferente proiectului Nabucco în legătură cu terenurile traversate de conducta de gaze naturale Nabucco sau aflate în vecinătatea acesteia” – se arată în proiectul de lege al Ministerului Economiei.

„În ceea ce priveşte cuantumul indemnizaţiilor, acestea vor fi calculate prin acordul părţilor, cel puţin la nivelul chiriei pentru folosinţa unui imobil de aceeaşi categorie” – se specifică în expunerea de motive.

CITESTE SI:

Mii de sigilii puse pe gaz

Incendiu la o statie de transport gaz4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor