Cadavrul lui Beni, găsit la o lună şi jumătate de la dispariţie

De Diana Dutu
Reactualizat la:
10Comentarii
Cadavrul lui Beni, găsit la o lună şi jumătate de la dispariţie
Băiatul de la Casa de tip familial „Narcisa” din Lipova s-a înecat în Mureş, sub privirile a doi prieteni.

A fost găsit Beniamin, băiatul de 13 ani de la o casă de tip familial din Lipova, dispărut la 24 aprilie în Mureş. La o lună şi jumătate de la nefericitul incident în care copilul şi-a pierdut viaţa, cadavrul lui a fost găsit şi, în ciuda stării avansate de putrefcaţie, a fost identificat.
„Un bărbat din Lipova l-a găsit duminică, în jurul orei 16.30, în râul Mureş. Aflându-se la plimbare pe malul râului, în aval de oraşul Lipova, a observat un cadavru în apă, pe insula din dreptul văii Cladova, la o distanţă de aproximativ cinci metri de mal. S-au făcut cercetări la faţa locului. Cu sprijinul ISU Bârzava, cadavrul a fost scos din apă şi a fost identificat în persoana tânărului de 13 ani care a fost dat dispărut în data de 24 aprilie” – precizează Ovidiu Liber, agent principal de poliţie în cadrul IJP Arad.

Un caz învăluit în mister

Reamintim, la 24 aprilie, fără a-şi cere voie, Beni, împreună cu alţi doi copii de la Casa „Narcisa”, au mers pe malul Mureşului şi se pare că ar fi tras pe nas prenadez. La un moment dat, unul dintre ei a căzut în apă, iar ceilalţi doi l-au scos. După care a căzut Beniamin şi nu a mai reuşit nimeni să-l scoată. La vremea respectivă, autorităţile ne-au oferit cu greu informaţii despre acest caz, lăsând impresia fie că nu ştiu, fie că vor să nu se afle prea multe date despre această situaţie gravă soldată cu moartea unui copil aflat în grija statului.
În mod inexplicabil, dispariţia lui Beniamin C. nici nu a fost anunţată la 112. De-abia a doua zi s-au sesizat cei de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad (în subordinea căreia funcţionează casa familială) şi au încercat să-l găsească pe Beni. Şi, în ciuda evidenţei, sperau să-l găsească în viaţă. Încercau să ne convingă chiar şi pe noi că Beni nu e mort atâta timp cât nimeni nu i-a găsit cadavrul.

Acum, că trupul lui Beniamin C. a fost găsit, situaţia e clară. Aşteptăm să vedem cât de clare sunt concluziile la care a ajuns conducerea DGASPC Arad în urma cercetării disciplinare pe care a demarat-o la scurt timp după dispariţia băiatului. Dar mai avem de aşteptat până la aflarea acestor informaţii, căci… „având în vedere art.251 şi art.252 din Legea 53/2003 – Codul Muncii şi Decizia nr 16/12.11.2012 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, termenul pentru cercetarea disciplinară este de până la cel mult 6 luni de la săvârşirea faptei, aşadar instituţia DGASPC Arad se află în termenul legal pentru cercetare. Vă putem comunica faptul că aceasta este deja finalizată, iar măsurile disciplinare sunt stabilite, fiind în curs de comunicare persoanelor cercetate” – ne transmite, într-o informare de presă, directorul DGASPC Arad, Erika Stark.

Se anunţă sancţiuni drastice

Am fost curioşi să aflăm cine sunt persoanele sancţionate şi care sunt măsurile disciplinare luate împotriva lor. Am fost puşi, din nou, în aşteptare: „Având în vedere rezultatele cercetării şi contextul în care s-au produs evenimentele, precizăm că, în acest caz, se aplică până la cele mai drastice sancţiuni, raportate la gravitatea abaterilor. La modul concret, acestea vor fi făcute publice după ce vor fi comunicate angajaţilor cercetaţi disciplinar” – se mai arată în informarea pe care ne-a transmis-o Erika Stark.

Între regretabil şi absurd

Cum vede directorul DGASPC Arad, acum, la o lună şi jumătate de la incident, ceea ce s-a întâmplat cu băiatul de la casa de tip familial de la Lipova? „Este vorba despre un eveniment nefericit şi regretabil care, din păcate, a dus la decesul copilului. Menţionăm că, până la confirmarea acestuia, am sperat că este în viaţă, având în vedere că nu a fost pentru prima dată când copilul a părăsit casa, fără să anunţe personalul şi de fiecare dată s-a reîntors sau a fost adus înapoi.”
Faptul că Beni a părăsit de mai multe ori casa fără să anunţe era deja un semnal de alarmă pentru „părinţi”, care ar fi trebuit să fie mai atenţi în supravegherea copilului. Să speri că băiatul este în viaţă după ce doi copii l-au văzut înecându-se în faţa lor… este greu, dacă nu imposibil de imaginat. Cum să crezi că s-a dus să înoate, a luat-o în direcţia greşită şi, din cine ştie ce motive, a decis să stea ascuns mai bine de o lună?!? E o secvenţă desprinsă, parcă, din zona absurdului.
Din păcate, absurd – totalmente absurd – este ceea ce s-a întâmplat cu Beni. Părinţii naturali s-au lepădat de el, iar părinţii de la Casa „Narcisa” au făcut cam acelaşi lucru. Un destin trist pentru care, cel puţin deocamdată, nimeni nu se simte responsabil.

În căutarea vinovaţilor

Am întrebat-o pe Erika Stark cine se face vinovat, în opinia ei, de moartea lui Beniamin C. – un copil aflat în sistemul de protecţie pe care îl conduce. „Vinovăţia unei persoane este stabilită de organele de cercetare competente. DGASPC Arad poate stabili dacă au fost sau nu respectate prevederile regulamentelor interne” – este răspunsul directorului DGASPC Arad. Un răspuns care, în fapt, spune foarte multe.

Taguri: , , , ,


10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor