Caldura, scoasa la licitatie

De Simona Butaru
3Comentarii
Caldura, scoasa la licitatie
Primăria angajează consultant care să ajute în scoaterea la licitaţie a serviciului de furnizare a căldurii.

ARAD. Paşi importanţi sunt făcuţi, zilele acestea, de către municipalitate în sensul scoaterii la licitaţie a serviciului de furnizare a căldurii. Astfel, acum se alocă bani pentru angajarea unui consultant care să se ocupe de tot ce este necesar (studii, contracte, caiet se sarcini pentru licitaţie, criterii de selecţie a firmei câştigătoare etc.) pentru desemnarea unei firme care să preia sarcina de a furniza energie termică în municipiu. De ce este nevoie ca altă firmă să preia activitatea prestată de CET Hidrocarburi? Pentru că, aşa cum vă informam la finele anului trecut, CET Hidrocarburi NU a mai primit licenţă de furnizare a energiei termice! Prin urmare, nu mai are dreptul legal să presteze acest serviciu. Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice – A.N.R.S.C. nu a mai acordat licenţa de furnizare şi distribuţie termică operatorului CET Hidrocarburi, ceea ce, potrivit legii, impune unităţii administrativ teritoriale (Primăriei Municipiului Arad) obligaţia de a scoate la licitaţie (!) prestarea serviciului public de furnizare şi distribuţie a energiei termice. Aceasta a fost şi recomandarea făcută de ANRSC Municipalităţii la data refuzului de a emite licenţa.
Demn de menţionat este faptul că „Licenţa A.N.R.S.C. pentru serviciul de alimentare cu energie termică produsă centralizat nr. 1462/11.05.2011, clasa 2” a expirat demult! Ea era valabilă până la data de 07.03.2014.
În proiectul de buget se subliniază „obligativitatea Municipalităţii de a organiza procedura de licitaţie publică deschisă pentru atribuirea contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în Municipiul Arad”. Pornind de la acest fapt, se propune „aprobarea achiziţiei de servicii de consultanţă în valoare de 100.000 lei, în scopul organizării şi derulării procedurii de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat”.

Până în martie

Furnizarea s-a realizat, în mod excepţional, în baza unui act emis de Consiliul Local al Municipiului Arad, o hotărâre CLM prin care s-a concesionat acest serviciu către CET Hidrocarburi prin atribuire directă, o concesiune pe 16 ani. Hotărârea nu va mai produce efecte, însă, din martie 2015, când este termenul limită dat de ANRSC pentru ca administraţia locală să scoată serviciul la licitaţie.
Bugetul local va fi supus aprobării CLM în data de 24 februarie. În buget se solicită 100.000 lei pentru consultanţă. Ce va face consultantul? Va elabora studiul de oportunitate „pentru fundamentarea şi stabilirea soluţiilor optime de delegare a gestiunii serviciului public şi a documentaţiei de atribuire a contractului de delegare a gestiunii”. Studiul de oportunitate „reprezintă analiza tehnico economică şi de eficienţă a costurilor de operare pentru furnizarea / prestarea serviciului / activităţilor precum şi pentru administrarea sistemului de utilităţi publice aferent”, potrivit informaţiilor din proiectul de buget.

Caseta:
Tot mai puţini în sistem
Aşa cum v-am mai informat, debranşările legale şi ilegale din ultimii ani au redus simţitor numărul apartamentelor cu încălzire de la CET. În Arad mai sunt aproximativ 32.000 de apartamente „cliente” ale CET Hidrocarburi.

Taguri: , , ,


3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor